2025 2. kitabı
Ailesinin mal varlığını kumarda yiyip fakirliğe sürüklenen Fugui'nin kendi ağzından dinleyeceğiniz hayat hikayesi(gibi görünse de anlatılan çok şey var)..Kitap beni etkilemedi desem yalan olur; bolca dram içeriyor..Bunun yanı sıra ülkesinde yasaklanan bir kitap olduğunu bilmem okumaya daha çok teşvik etti aslında..Dönemin politik ve ekonomik süreci de ele alınmış,daha doğrusu şöyle aktarılmış; Fugui askeri birliğe zorla alınınca kendini savaşın içinde bulmuş,geri döndüğünde ise köyünün komünizm ile yönetildiğine şahit olmuştur, herşey yolunda giderken kapitalizm yanlısı kişilerin komünist başkanı esir almasıyla köy düzeni bozulmuş vs. vs..Bu da o dönem Çin'de neler yaşanmış olduğunu tüm açıklığıyla gözler önüne seriyor..Kıtlıktan tutun siyasi ayrım sonucu oluşan halk kavgalarına,ekonomik sıkıntılar yüzünden bir patates için bile kavga edildiğine kadar değinince yasaklanması kaçınılmaz son olmuş sanki..Oysaki kıtlık içinde yaşansa bile hallerine şükretmeleri hatta daha da kötü şartlarda olmadıkları için minnettar olmalı,soran olursa da 'Avrupa bizi kıskanıyor' demeleri, hiç kimseye hiç bir şey belli etmemeleri lazımdı..Ama yazar ağzını pardon kalemini tutamamıştı..Malum mualif düşünleri yansıtmak suçtur kimilerine göre!..Yaşamak demek öyle iyi şartlarda layığıyla değil acıyla yoğrularak ve sadece nefes alabilmekle yetinilmesi gereken bir eylemdi;halk için..Ve İyi şartlar her zaman büyükbaşlar içindir diyor sanki kitap..O yüzden filmi bile yapılan kitap da yasaklanmış film de, yazar da kara listeye eklenmiştir büyük ihtimal ya da tutuklanmıştır..Kitabını okuduğuma göre sıra filminde bana iyi seyirler..Size keyifli okumalar..
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,1bin okunma