···Okunma: 16 Haziran 2016 00:00 Nar Ağacı, Nazan Bekiroğlu'ndan okuduğum ilk romandı. Ama son olmayacak gibi görünüyor. Zira bu bitmeden başka kitaplarını sipariş etmiştim bile. Yazarın anlatımını çok beğendim. Okuyucuyu alıp götüren bir dili var. Ve ben, bu alıp başımı gitmeleri, başka romanlarında da tekrar yaşamayı ümit ediyorum.
Romanda konu alınan dönem; Balkan Harbi ile Birinci Dünya Harbi zamanları... Tarihimizin belki de en çok ışık tutulması gereken, gençlerin en çok bilinçlendirilmesi gereken dönemi. Zira bu dönemi iyi analiz eden birinin günümüzü yorumlaması da daha kolay ve mesnetli olacaktır. Diyeceksiniz ki roman bu, tarih kitabı değil. Haklısınız ama yazarımız öyle portreler ve manzaralar işliyor ki; Yeri geliyor Balkan Harbi'ne gönüllü asker olarak yollara düşenlerden biriymiş gibi hissediyorsunuz, yeri geliyor muhacirlerin yardımına koşan gençlerden biri oluveriyorsunuz. Bu nedenle de kendinizi kitabı bırakıp tarihi araştırmalar yaparken bulabiliyorsunuz.
Tüm bunların ötesinde, kahramanlarımızın güçlü karakterleri öyle ince nakşedilmiş ki kitabı okuduğunuz dönemde Settarhan ya da Zehra çıkıp gelse karşınıza dikilse; "Hoş geldin" diyecek kadar benimsiyorsunuz.
Anlatılan hikayenin saflığı, detaylarının muhteşemliği ve karakterlerin mağrurluğu birleşince kocaman bir billur köşk oluyor size.
Yani kısaca okunmasını kesinlikle tavsiye ederim. Şimdiden iyi okumalar diliyorum...