·896 syf.····Okunma: 30 Eylül 2025 15:21 Bu kitabın bitmesini gerçekten o kadar çok istedim ki. Bitmedi. Bit-me-di. Bir ömür boyunca sürecek sandım.
Aslında belli bir yere kadar kitaba dair tek eleştirim haddinden fazla tarihi bilgiyle dolu olmasıydı. Yani o kadar çok yeni isim dahil oldu ki kitaba bir süre sonra hafızamda yer kalmadı ve sadece tanıdık isimlere dikkatimi vermeye başladım. Claire ile Jamie tarihi değiştirmek istedikleri için elbette tarihi bilgiler olacaktı ama her şeyin fazlası zarar sevgili Diana Gabaldon. Bu kadar ayrıntı verme işini azaltalım.
Bir yerden sonraysa tamamen yaşanan olaylar ve karakterlerin sıfır duyguyla bu olaylara verdiği tepkiler yüzünden beğenim azaldı.
Spoiler başlangıcı
Claire'nin tecavüze uğramaktan zorlukla kurtulduğu fakat gözlerinin önünde genç bir kıza tecavüz edilmesini izlediği olaydan sonra Jamie'ye “çok korkuyorum, keşke sevişebilsek de korkum geçse” minvalinde bir şey söylemesi inanılmaz rahatsız ediciydi.
Düşük olayından sonra yaşananlar da çok başarısız işlenmişti. Öyle ki açık açık yazılmasına rağmen Claire'nin düşük yaptığına uzun bir süre inanmadım. Çünkü Claire'nin de Jamie'nin de duygu durumu ortada bir düşük varmış gibi değildi. İkisi de sanki bu alelade bir olaymış gibi davrandı.
Ve tabii ki Claire'nin Jamie'yi kurtarmak için yaptığı fedakarlık. Hani bunu işlese işlese ancak Diana Gabaldon iyi işler derdim ama yanıldım. Felaket kötü bir şekilde ele aldı konuyu. Hatta bir ara bu zorlu fedakarlığı sanki bir intikam isteğiymiş gibi lanse etti ki bende o ara şalterler attı. Yine ve yine Jamie'nin bu olaya verdiği tepki de duvardan hâlliceydi.
Spoiler bitişi
Aşk her zorluğu yener mesajı vermek için Claire ile Jamie'ye bunca travma yazılması ama hepsinin olabilecek en kötü şekilde işlenmesi cidden canımı sıktı. Bunların haricinde de trajik olmasına rağmen hiçbir duygu hissettirmeyen birçok olay yaşandı. Bir de Jack Randall'ın bu kitapta mazlum bir imaj çizmesi ve bizimkilerin bile ona acıması hoşuma gitmedi. E, yok artık yani! Adamın size yaşattıkları ortada, onunla da empati yapmayıverin!
Tüm bunlardan dolayı maalesef 3. kitabı okuyacak hevesim kalmadı. İleride yaşanacak tüm dramları, en ağırlarını bile kabullenip yola devam edebilirdim, şayet yazarın duygular konusunda bu kadar kötü olmayacağını bilseydim. Ama görünen köy kılavuz istemez. Öyle olunca üzülerek de olsa Claire ile Jamie'yi sevdiğim hâlleriyle hatırlamak için seriyi burada bırakıyorum.