2024 53. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2024 21:07
Sapiens, insanlığın tarihini anlatıyor gibi görünse de Harari, taş devrinden bugüne insanın gelişimini kendi yorumlarıyla aktarıyor. Eğlenceli dili ve her şeyi mantıklı açıklaması, gençler arasında çok sevilmesini ve okunmasını sağlıyor. Günümüzde gençler her şeyi akıl ve kanıtla sorguluyor; Sapiens onlara bunu sunuyor. Harari’nin açıklamaları ateist bakış açısıyla mantıklı görünebilir, ama inancımızla her yönüyle örtüşmüyor. Mantık ve kanıt aramak değerli, ama inanç bazen yürekle hissetmektir.Ama yine de insanı düşündüren, sorgulamaya yönelten bir eser olduğu için okunmaya değer buluyorum. Müslüman bir okuyucu olarak bazı noktalara katılamadım; Kitap, insanı evrimsel bir süreçle açıklıyor. Oysa biz biliyoruz ki insanın ilk atası Hz. Âdem’dir. Bu yönüyle İslam’ın yaratılış anlayışıyla uyuşmuyor. Ayrıca Harari, dinleri toplumu bir arada tutan mitler olarak gösteriyor. Fakat bizim için din, sadece toplumsal bir bağ değil; Allah’ın vahyi, hayatımıza yön veren hakikattir. Bir başka eksik nokta da ahlak anlayışında. Harari ahlaki değerleri evrimsel süreçlerle açıklıyor. Oysa biz biliyoruz ki ahlak ölçüleri Allah tarafından belirlenmiş, insana sorumluluk yükleyen kutsal ilkelerden doğar. Sonuç olarak, Sapiens her Müslüman’ın aynı fikirde olamayacağı düşünceler barındırıyor.
Hayvanlardan Tanrılara: SapiensYuval Noah Harari · Kolektif Kitap · 202342,6bin okunma