Tablolar her zaman ilgimi çeker. Özellikle tabloların içerisine gizlenen bir takım sırlar var ise daha çok ilgimi çeker. Peki bunlar ne olabilir derseniz bu kitabın içeriğindeki tarihsel yolculuktan başlayan bir süreçle oldukça ilginç bir konunun ortasında bulacaksınız kendinizi.
Osman Hamdi Bey’in Tekvin tablosundaki fırça darbelerinin izinde müthiş hareketli ve tehlikeli bir yolculuğa çıkıyoruz. Kitap okumadan önce tablo ile ilgili araştırma yaparsanız çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Tabloyla ilgili çok çeşitli yorumlar olmakla birlikte “kadının” geleneksel inanç değerlerin çok ötesinde olduğuna dair yorumlar daha ağır basmaktadır ama dediğim gibi tüm bunların yanında tartışmaya çok açık bir tablo olduğunu da söylemek durumundayım. Bu konuda çok şey yazmak istiyorum gerçekten de ön yargıları bir tarafa bırakacak olursak tablo ile ilgili söylenecek sayısız konu başlığı çıkıyor. Görünenin aksine derin anlamları olan bir çalışma kesinlikle.
Kitabın kahramanı Hakan’ın manevi kız kardeşi olan Melek’in kaçırılmasıyla ve bundan da Hakan’ın suçlanması ile başlayan kitap geçmişteki bir cinayet ve bugünün kayıp olayıyla birleşince ortaya epey hareketli sayfalar çıkmış. Tehlikeli bir yolculuk aynı zamanda tarihin içinden geçen gizemler, İstanbul sokakları ve şehrin sırları ile dolu ve belki de en çok zihninizi karıştıran tarafıyla gerçeğe ulaşma isteğiniz ağır basacak. Çünkü kitabın okuyucu üzerindeki etkisi oldukça ağır. Zihninizin içerisinden bir çok alternatif geçecek eminim.
Yıllar önce öldürülen Yakup Ruzly’ nin çalışma odasında bulunan eskiz defterinin önemi acaba tüm bu olan bitenin bir kilit anahtarı mıydı yazar kitabın henüz çok başında böyle bir şüphe tohumunu okuyucunun zihnine usulca bırakıyor. Melek de dedesinin aslında bu defter nedeniyle öldürüldüğünü düşünüyordu. Fakat bir süre sonra defter ve Melek’in ortadan kaybolmasıyla birlikte olaylar Hakan için daha da tehlikeli bir hal almaya başladı.
Kitabı birkaç paragrafa sığdırmak çok zor. Özellikle sonlara doğru çok şaşıracaksınız. Verdiği bilgiler ve zihninizde yarattığı tüm gizemleri ile okuyucuyu sağlam bir şekilde sarsıyor.