2025 35. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2025 17:12
STONER Yazar: John Williams "Bazen kitaplarına gömülmüşken, bilmediği her şeyin, okumadığı her şeyin farkına varıyordu ve bu kadar çok okuması için, bilmesi gereken şeyleri öğrenmesi için hayatta ne kadar az zamanının olduğunu gördüğünde, uğrunda çaba harcadığı huzur paramparça oluyordu." ▼ Bu romanı, ilk bakışta sıradan bir yaşam öyküsünü anlatıyor gibi görünse de aslında insana, hayata ve edebiyata dair çok güçlü bir sorgulama metni. Stoner’ın hikâyesi; gösterişten, büyük olaylardan ya da kahramanlıklardan uzak, sessiz ve dingin bir hayatın derin izlerini barındırıyor. Ancak bu dinginlik içinde, insanın iç dünyasına dokunan büyük bir derinlik gizlidir ki, okurken biz okurlarına da çokça empati kurmamızı sağlıyor. Bu kitabı kısacık bir cümleyle özetlemek gerekirse: Sessiz bir hayatın derin yankıları, derim. İlk kez 1965 yılında yayımlanan STONER yaklaşık 50 yıllık bir gecikmeyle yeniden keşfedilmiş ve birçok dile çevrilmiş. İyi ki.. Roman, çiftçi bir ailenin tek oğlu olan William Stoner’ın ziraat okumak için üniversiteye gidişiyle başlar. Tarım eğitimi almak üzere gittiği üniversitede tesadüfen edebiyatla tanışır ve ikinci yılında hayatının yönü tümden değişir. Edebiyat, Stoner’ın dünyasına anlam katan bir tutkuya dönüşür, lakin onun hayatı hiçbir zaman olağanüstü bir başarıya ya da mutluluğa ulaşamaz. Öğrenmenin ve öğretmenin zevkleri, yakın arkadaşlıklar ve kıyıcı düşmanlıklar, evliliğin ve ailenin dünyası ve son olarak aşk kelimesinin manası. Ne yazık ki STONER, başkalarının ondan önce, çok daha gençken öğrendiği bir şeyi, kırkından sonra öğrenir. Yazarın sade ama keskin dili, okuru Stoner’ın hayatındaki acı, yalnızlık, hayal kırıklıkları ve küçük mutluluklara adım adım ortak ediyor. Aslında büyük başarılar ya da destansı hikâyeler olmadan da bir hayatın ne kadar derin, anlamlı ve edebi olabileceğini gösteriyor. Her yönüyle Stoner, “başarısızlığın romanı” değil; insan olmanın, var olmanın romanıdır diyebilirim. Hayat gerçekten başarılarla mı ölçülür? İnsanı değerli kılan şey nedir? Bir ömrün anlamı nerededir? Okuru sarsmadan, bağırmadan; sessizliğiyle derinden etkileyen, bitirdiğinizde uzun süre zihninizde kalacak bu kitabı okumanızı öneririm. Çok sevdim Tavsiyemdir
StonerJohn Williams · Yapı Kredi Yayınları · 20201,283 okunma