2025 494. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2025 14:07
"YİTİK YOLLAR" "Katlanmak zorunda olduğum şey benim kaybım. Ve yüz yıl içinde her şey unutulacak. O zaman bu şerefli mahkeme bile unutulacak, tamamen unutulacak. Bugün burada bulunan herkesin ismi yüz yıl içinde yeryüzünden silinecek ve bir daha hatırlanmayacak, adları anılmayacak. Unutulmak bizim kaderimiz." Knut Hamsun, 1920’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmış, modern edebiyatın en etkili yazarlarından biri. Ancak onun edebi mirası, hayatının son dönemindeki siyasi tercihleri nedeniyle tartışmalı bir hale gelmiştir. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından, Nazileri desteklediği gerekçesiyle suçlanan Hamsun, 1945–1948 yılları arasında önce bir hastanede, sonra yaşlılar yurdunda ve son olarak Oslo’da bir psikiyatri kliniğinde kaldı. O yıllarda doksan yaşındaydı. Kendi ifadesiyle “hasta değil, yalnızca sağır”dı. Gazetelere erişimi engellendi, dış dünyadan koparıldı. Yitik Yollar, tam da bu dönemde yaşadıklarını, anılarını, kırılmalarını ve ruh hâllerini aktaran bir eser. Hamsun’un bu kitabı klasik anlamda bir roman değildir. Daha çok parçalı bir anlatı, yer yer günlük notları, yer yer kısa anılar, zaman zaman da derin düşüncelerin bir araya geldiği bir metin. Kahramanlar, olay örgüsü ya da sürükleyici bir kurgu yerine, yazarın kendi iç dünyasına açılan kapılar bulunur. Kitap boyunca en baskın duygu, yalnızlık. Hamsun, hastanede ve sonrasında huzurevinde geçirdiği günlerde çoğunlukla toplumdan koparılmıştır. Ona gazete verilmez, dış dünya ile bağı kesilir, yaşadığı mekânlar soğuk ve sessizdir. Fakat bu sessizlik, satırlara dönüştüğünde oldukça güçlü bir edebi dile kavuşur. Yazar, dışlanmış bir bireyin gözünden modern dünyanın acımasız yüzünü ve bireyin içsel çaresizliğini aktarır. Sayfalarda kimi zaman huzurevi sessizliğini, kimi zaman bir akıl hastanesinin soğuk duvarlarını, kimi zaman da geçmişin gölgelerini hissediyoruz. Onun satırlarında insan ruhunun karmaşıklığını, sessizliklerin içindeki derinliği ve yaşlılığın getirdiği çaresizliği buluyoruz. Hamsun, küçük anları, kırık hatıraları ve derin sessizlikleri aktarırken aslında kendi iç dünyasına açılan kapıları aralar. Bazen pişmanlık, bazen kırgınlık, bazen de kabulleniş duygusu eşlik ediyor bu satırlara. Onun iç dünyasında dolaşırken biz de insan ruhunun karmaşık dehlizlerine adım atıyor, satır aralarında kendimize ayna tutuyoruz. Belki de ölümünden önce yazdığı son eser olduğu için, Yitik Yollar’ı okurken derin bir hüzün kaplıyor insanı. Bu kitap, Hamsun’un bireysel tarihinden öte, insan ruhunun evrensel yalnızlığına, çıkmazlarına ve arayışlarına açılan bir pencere niteliğinde. Bir edebiyatçının sessiz çığlığı, bir insanın içsel yolculuğuna dair samimi bir tanıklık. Kitapta en dikkat çeken noktalardan biri de Hamsun’un insan doğasına dair keskin gözlemleridir. Sessizliklerin ardına gizlenmiş duygular, önemsiz gibi görünen jestlerin taşıdığı anlamlar, insan ruhunun kırılgan ama aynı zamanda dirençli yapısı… Tüm bunlar kısa ama yoğun anlatımlarla işlenmiştir. Bu yönüyle eser, yalnızca bir yaşlılık güncesi değil, insanlık durumunun edebi bir yansımasıdır. Kitapta en çok hissedilen duygu ise yalnızlık. Hem toplumdan dışlanmanın getirdiği kırgınlık hem de yaşlılığın kaçınılmaz yalnızlığı. Onun satırları, yalnızca kendi yaşamının tanıklığı değil; aynı zamanda hepimizin hayatında var olan çıkmazların bir aynası gibi. “Yitik Yollar” aynı zamanda bir vicdan muhasebesidir. Hamsun’un satırlarında, siyasi tercihlerinden ötürü yaşadığı pişmanlıkların izleri vardır. Yazar, kendini sürekli olarak sorgular; bazen geçmişe özlemle bakar, bazen de yaşadıklarını kabullenmeye çalışır. Belki de kitabın en çarpıcı yanı budur: Hamsun’un yaşadığı çelişkiler ve pişmanlıklar, kendi hayatımızı sorgulamamıza yol açar. Kitapla Kalın.
Yitik YollarKnut Hamsun · İnkılap Kitabevi Yayınları · 202528 okunma