Puan vermedi·202 syf.····Okunma: 03 Ekim 2025 08:56 Fahrenheit 451, geleceğin Amerika'sında, bilgi ve düşünce özgürlüğünün tamamen bastırıldığı bir distopyayı anlatır. Bu toplumda, itfaiyecilerin görevi yangın söndürmek değil, tüm kitapları yakıp kül etmektir. Kitaplar, insanları düşündürdüğü, sorgulattığı ve huzurlarını kaçırdığı gerekçesiyle tehlikeli kabul edilir; amaç, halkın sadece eğlence ve anlık tatminle meşgul olmasını sağlamaktır.
Romanın karakter, bir itfaiyeci olan Guy Montag'dır. Montag'ın hayatı, 17 yaşındaki meraklı ve alışılmışın dışındaki komşusu Clarisse McClellan ile tanışmasıyla sarsılır. Clarisse, etrafındaki dünyayı sorgulayan, gözlemleyen ve derinlemesine düşünen biri olarak Montag'a hayatının boşluğunu fark ettirir.
Clarisse'in etkisiyle ve yakılan kitaplardan birinin son anlarında gösterdiği direnişin ardından, Montag'ın içinde büyük bir merak uyanır. Yaptığı işin ahlaki boyutunu sorgulamaya başlar ve yasak olmasına rağmen evinde gizlice kitap bulundurur Bu, itfaiyeci olarak işlediği büyük bir suçtur.
Montag'ın bu değişimi, amiri İtfaiyeci Şefi Beatty'nin dikkatini çeker ve Montag'ın ihaneti ortaya çıkar. İtfaiye ekibi, Beatty önderliğinde Montag'ın kendi evine baskın düzenler ve kitaplarını yakmasını emreder. Bu olay, Montag'ın isyanının fitilini ateşler: Beatty'yi öldürür ve kanun kaçağı olur.
Artık kaçak olan Montag, şehrin dışındaki nehir kenarında yaşayan ve kitapları hafızalarında saklayarak bilgi mirasını korumaya çalışan "kitap insanları" grubuna katılır. Roman, Montag'ın yeni bir başlangıç yapma ve yok edilen bilginin yeniden inşasında rol alma umuduyla sona erer.
Fahrenheit 451, sansür, bilgiye erişim, bireysel düşünce ve teknoloji bağımlılığının tehlikeleri üzerine güçlü bir eleştiridir.