·400 syf.····Okunma: 25 Temmuz 2025 22:08 Kavim – Ahmet Ümit
Ahmet Ümit’in kitaplarında en sevdiğim şey polisiye kurguyu sadece bir cinayet üzerinden değil, arka planda toplumsal ve tarihsel meselelerle işlemesi. Kavim de tam böyle bir roman. Cinayet soruşturması üzerinden başlıyor ama aslında farklı kültürleri, inançları, özellikle de Süryanileri tanımamı sağladı.
Okurken sadece “katil kim?” diye merak etmedim, aynı zamanda farklı bir halkın tarihini, geleneklerini ve yaşadığı zorlukları öğrendim. Bu yönüyle polisiye olmaktan çıkıp kültürel bir yolculuğa dönüştü.
Başkomiser Nevzat karakteri yine çok insancıl, çok gerçekçi bir şekilde kurgulanmış. Onun sorgulamaları, olaylara yaklaşımı bana hep “insanı” merkeze alan bir bakış açısı veriyor. Bu yüzden Ahmet Ümit’in polisiye romanlarını çok seviyorum.
Beni en çok etkileyen şey, kitabın sadece bir suçun çözümü değil, aynı zamanda farklı kültürlere karşı ön yargıları sorgulatması oldu. Hem sürükleyici hem düşündürücü bir roman.
Genel olarak Kavim, polisiye sevenler için mutlaka okunması gereken ama sadece gerilim değil, kültür ve tarih de öğrenmek isteyenlere çok şey katacak bir kitap bence.