2025 81. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2025 00:00
Beyazlı Kadın, Victoria dönemi kurgusal yapıtları arasında "duygusal gerilim romanı" diye tanımlanan ve Gotik edebiyatın gerilimini, İngiliz edebiyatının psikolojik gerçekçiliğiyle kaynaştıran türün ilk örneği olarak kabul ediliyormuş. Elimden asla bırakmak istemediğim ve inanılmaz bir zevkle sayfaları ardı ardına çevirdiğim bu muhteşem romanla Ekim ayına başlamış oldum ben de. Başta kalınlığı (738 sayfa) beni korkutmuştu ama günlük okuma sayfası belirleyerek en geç bir haftada bitirmeyi planladığım romanı, dört günde soluksuz okudum. Sadece sayfa sayısı değildi elbette tedirginliğim. Günün yorgunluğunu atmak için daha çok kafa dağıtmalık kitapları tercih ettiğimden ve uzun zamandır klasik eserlerden uzak kalmamdan dolayı paslanmış olma ihtimalim de bir diğer etkendi kitaplığımda uzun zamandır okunmayı bekleyen bu romanı ötelememin sebebi. Ve tüm kitapseverler bilir ki klasik okumak biraz daha dikkat, sabır ve sessizlik gerektiriyor. Olayların karakterlerin ağzından anlatıldığı bölümleriyle, okurken karakterlerin ruhsal durumlarını da anlamamızı sağlayan son derece çarpıcı ve akıcı diliyle, klasik edebiyata karşı tüm önyargıları yerle bir edecek bir eser. Keşke daha önce okumuş olsaydım diyorum ve ilk kez okumanın verdiği hazzı yaşayacaklara imreniyorum çünkü benim için bir ilk sefer daha olmayacak.
Beyazlı KadınWilkie Collins · Can Yayınları · 20181,190 okunma