Gücün Ötesinde, Aklın Zaferi
2025 10. kitabı
Sun Zi'nin Savaş Sanatı kitabı, sadece bir askeri strateji kitabı değil; aynı zamanda hayata, insan ilişkilerine ve iş dünyasına uygulanabilecek derin bir rehber. İlk bakışta savaş üzerine yazılmış gibi görünse de aslında satır aralarında, aklını kullananın her zaman güçlü olandan daha avantajlı olduğunu gösteriyor. Kitapta en çok dikkatimi çeken şey, zaferin sadece güçle değil; sabır, planlama ve zihinle kazanıldığının sürekli vurgulanması oldu. Sun Zi, "düşmanı tanı, kendini tanı" diyerek en önemli dersi veriyor. Çünkü insan en büyük savaşını önce kendi içinde veriyor. Kendi zayıf yanlarını bilmeden, başkasını alt etmeye çalışmak anlamsız. Ayrıca strateji kısmı beni çok etkiledi. Gereksiz yere savaşa girmemeyi, koşullar uygun değilse beklemeyi, yani aslında "doğru zamanı kollamayı" öğütlüyor. Bunu hayatımıza uyarlayınca; yanlış zamanda acele kararlar almamak, sabırlı davranmak ve hamleyi doğru anda yapmak gerektiğini fark ediyoruz. Savaş Sanatı'nı okurken fark ettim ki bu kitap, sadece ordulara komutanlık edenlerin değil, kendi hayatının lideri olmak isteyen herkesin elinde olmalı. Çünkü hepimiz bir şeyler için mücadele ediyoruz: sınavlar, iş hayatı, ilişkiler, hatta kendi içimizdeki karmaşa... Ve bu mücadelede Sun Zi'nin öğretileri insanı daha bilinçli yapıyor. Sonuç olarak; Savaş Sanatı kısa ama yoğun bir kitap. Okudukça insanın aklına "ben bunu hayatımda nasıl uygularım?" sorusu geliyor. Bence bu, kitabın en değerli tarafı. Gücüyle değil, zekâsıyla kazanmak isteyen herkes için okunması gereken bir eser. ️️Bazen geri çekilmek yenilgi değil, doğru anda daha güçlü dönmenin yoludur.️️ ~umayland Sun Tzu
Savaş SanatıSun Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202649,5bin okunma
1 +1'leme