2025 77. kitabı
2025'de Der Spiegel dergisinin yaptigi 100 yüzyılın 100 romani listesine giren Engeregin Gözü arka plana Osmanli tarihini alan iktidar-güç mücadelesini ele alan bir roman. Kitap Livaneli'nin ilk kitabi. Ilk yayınlandığında ismi Engeregin Gözündeki Kamaşma. Ancak okurlardan gelen bazi öneriler ile ki kitabin adının akilda kalıcı olmadığı, karışıklık yarattığı söylenmiş-yazar tarafından kısaltılmış. Yine baskilardaki farkliliklardan dolayı sayfa sayısı yayinevine göre değişiklik gösteriyor. Roman iktidar hırsı, entrika ve insan psikolojisi üzerine odaklanan, hadım bir haremağasının gözünden anlatılan tarihi bir klasik olarak değerlendiriliyor. Roman, Sultan İbrahim döneminde geçiyor ve dönemin siyasi olaylarını bir dekor olarak kullanarak, sarayın karanlık sırlarına ve karakterlerin duygusal derinliklerine ışık tutuyor. Kitabın merkezinde, "bakışıyla her canlıyı kımıltısız hale getiren bir engereğin bile gözünü kamaştıran" mutlak iktidarın büyüleyiciliği, getirdiği korkular ve insan doğası üzerindeki yıkıcı etkisi yer alır. Taht oyunları, entrikalar ve erk çekişmeleri anlatılıyor. Tarihe Deli İbrahim olarak geçen padisah(o delirmesin de kim delirsin. Kardesleri gözünün önünde bogduruluyor.Kendisi yıllarca bir odaya kapatılıyor.),annesi Kösem Sultan,4.Murad...romanda ismi geçen 17. yuzyil Osmanli sarayi erkanı.Kardes katli,oğul katli iktidar için mübah görülüyor. Roman hem tarihi hem psikolojik hem sosyolojik açıdan önemli değerlendirmeleri içeriyor. Yazar Livaneli kitabının sadece bir tarihi Roman olmadigini özellikle vurgulamış. Yine dili oldukça etkileyici. Bunda da Evliya Çelebi Ve Naima Tarihi'nin cok faydasını gördüğünü belirtmis. İktidar hırsının insani nereden nereye getirdiğini görüp anlamak icin güzel bir eser. Mutlaka okuyun
Engereğin GözüZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 201924,8bin okunma