Dansa Davet - Ölümüne Dans
2025 41. kitabı
Jean Teulé’nin Dansa Davet romanı, tarihe “dans vebası” olarak geçen 1518 Strasbourg histerisini anlatıyor. Açlık, kıtlık ve umutsuzlukla boğuşan halk, annenin bebeğini nehre bırakmasının ardından kendini ölümüne dansın kucağında buluyor. Dans yalnızca bedensel hareket değil; acının, çaresizliğin ve özgürleşme arzusunun en keskin hali. Kalçaların savruluşu, yılan gibi kıvrılan bedenler, yoruldukça hızlanan adımlar… Hepsi “gerçeklikten kaçış” ve “başkaldırı”nın sembolü. Kilise’nin yozlaşmış düzeni, açlıktan çocuklarını yiyen ailelerin trajedisi, sokaklarda ölene kadar dans eden insanlar… Konusu gerçekten çok çarpıcıydı, çünkü yaşanmış bir olaydan yola çıkıyor. Teulé elinde çok güçlü bir hikâye olmasına rağmen dili biraz yorucu, yer yer de tekrarlarla ağırlaşmış. Karakterler de derinleşmediği için ben tam bağ kuramadım. Ama yine de dansı bir başkaldırı, bir hayatta kalma çığlığı olarak görmek isteyenler için farklı bir kitap olabilir. Benim için kolay okunmadı ama hikâyenin kendisi o kadar tuhaf ve sarsıcı ki merak edenlerin şans vermesi gerektiğini düşünüyorum.
Dansa DavetJean Teule · Sel Yayıncılık · 202011,1bin okunma