Kitap İncelemesi: Komiser Muharrem Baltalı Hanonun Peşinde – Mehmet Işık Mehmet Işık
Mehmet Işık'ın kaleminden çıkan Komiser Muharrem Baltalı Hanonun Peşinde, polisiye türünde zekâ oyunlarıyla örülü bir eser. Roman, bir yanda her hamlesini ince hesaplarla yapan suçlu Hanonun, diğer yanda ise onun peşini bırakmayan zeki bir polis olan Komiser Muharrem’in kıyasıya rekabetini konu alıyor. İki karakter arasındaki mücadele, adeta bir satranç oyunu gibi ilerliyor; hangi hamlenin kimin elini güçlendirdiğini kestirmek çoğu zaman mümkün olmuyor.
Eserin en dikkat çekici yönü, okurla kurduğu etkileşim. Sayfalar ilerledikçe gizemleri çözmek için tahminlerde bulunuyor ancak yazarın ustaca yerleştirdiği ters köşelerle sık sık şaşırıyoruz. Bu da romanı tek solukta okunur hale getiriyor. Üslup oldukça akıcı, betimlemeler yerinde ve dozunda. Olay örgüsü de kopukluk göstermeden merak unsurunu sürekli canlı tutuyor.
Karakter tahlilleri, romanın güçlü yanlarından biri. Hano'nun zekâsı, soğukkanlılığı ve kurnazlığıyla kurduğu düzen karşısında Komiser Muharrem’in sabırlı, kararlı ve keskin zekâsıyla verdiği mücadele son derece inandırıcı. İki taraf da kusursuz bir şekilde işlenmiş; ne sadece bir kahraman ne de sadece bir anti-kahraman görüyoruz, tam aksine gerçekçi, katmanlı insanlar karşımıza çıkıyor.
Sonuç olarak Komiser Muharrem Baltalı Hanonun Peşinde, polisiye sevenlerin elinden bırakamayacağı, zekâ çatışmalarıyla dolu, sürprizlerle bezeli bir roman. Akıcı dili, başarılı karakter analizleri ve kurgusundaki ustalık, Mehmet Işık'ı bu türde iddialı bir kalem olarak öne çıkarıyor.
Ayrıca kitabın temposu hiç düşmüyor; okur sürekli yeni bir düğümle, yeni bir ihtimalle karşılaşıyor. Bu da eseri sıradan bir polisiye olmaktan çıkarıp adeta bir bulmaca çözer gibi okunur hale getiriyor. Yer yer gerilim yükseliyor, yer yer zekice diyaloglarla rahatlıyoruz. Bu denge de yazarın anlatım gücünü ortaya koyuyor.
Polisiye edebiyatında sıklıkla rastladığımız klişelerden uzak durulmuş. Olayların gidişatı öngörülebilir olmaktan çok uzak; sürprizler doğal bir şekilde kurgunun içine yerleştirilmiş. Bu da kitabı sadece merak unsuru için değil, edebi tat almak için de okunabilir kılıyor.
Kısacası, Mehmet Işık'ın bu eseri sadece polisiye meraklılarının değil, güçlü kurgular ve zekâ oyunlarını seven her okurun kitaplığında yer alması gereken bir roman. Nebahat Dilara Demirci
Elinize sağlık Dilara Hocam. İlave edecek bir şey bırakmamışsınız. Düşündüklerimi romana uygulamak başka okurun bunu en ince ayrıntısına görüp yaşaması ve keyif alması başka. Siz bunu gayet güzel bir yazıyla dile getirmişsiniz🙏
Okuduğum bir kitaptı, sizin incelemenizi okurken tekrar heyecanlandım hocamın yeni eserlerini sabırsızlıkla bekleyenlerdenim. Çok güzel bir analiz yapmışsınız teşekkürler hocam.