Ege Denizi'nde hâla düşman donanması durmaktadır. Ateş açsa İzmir'i yok edecek, son derece güçlü bir donanma çok yakınlarındadır. Bu donanma aynı zamanda kaçan Yunan askerlerini de kurtarmaktadır. Karşılarında koca bir donanmayı görünce Atatürk'ün arkadaşlarının canı sıkılır; "Biz buraya kadar geldik ama bizim bir sandalımız bile yok," diye düşünürler. Yanındakiler ise Atatürk'e, "Paşam bu herifler can sıkıcı, ne yapsak?" diye sorar. "Buna mı dertleniyorsunuz?" diye karşılık verir Atatürk. "Paşam ateş gücüne bakar mısınız?" dediklerinde, Atatürk bir kâğıt ve kalem getirmelerini ister ve donanma komutanına şöyle yazar: "Yirmi dört saat içinde İzmir Limanı'nı terk etmenizi talep ediyoruz. Başkumandan Mustafa Kemal."
Nihayetinde donanma ateş açacak diye korkanlar, sabah uyandıklarında donanmayı limanda göremezler. Atatürk'ün mektubu üzerine hepsi gitmiştir. Atatürk, İngiliz ordusunun savaşmak istemediğini bilmektedir çünkü İngilizler de Yunanların aptallığından bıkmıştır.Cehaletten Kurtulma SanatıCelâl ŞengörMustafa Kemal Atatürk