2025 13. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2025 20:35
Ekim ayının ilk kitabı Adından da anlaşılacağı üzere kahramanları beklettigi gibi Livaneli okuru da kitabın son sayfasına kadar ne olacağı konusunda bekletiyor. Ray bradbury'nin Fahrenheit 451'nin bir önceki sürümü Bekle Beni. Kitapların yakılmasinin hafifletilmiş versiyonunun ülkemizdeki karşılığı aydınların ve okuyanların hapishaneye atilması. Daha sonra Dostoyevskivari Ölüler Evinden Anılardan esintilerle hapishane yaşamında olup bitenler işkenceler konusunda çaresiz bir bekleyiş uzayan bir zaman. Victor Frankl'ın İnsanın anlam arayışındaki benlik sorgulamaları, insandisilastirma, kimliksizlestirmeye karşı alınan tavırların yansımaları. Kitaptaki mektuplaşmalar yine bana başka bir kitabı hatırlattı Nazım Hikmetin Pirayeye Mektuplarinı. Bu kitapta Nazım Hikmet bir mektubunda Piraye'ye suçlanma sebebini aslina Karl Max in yazdığı bir kitabı onun yazdığıni sanmalari ve nazım Hikmet ne kadar anlatsada anlamamalari. Hikmetin belirttigi gibi absürt suclamalara karsi Zülfü Livaneli'nin de karakterlerinin ne yapacaklarını sasirmaları. Anlat diyecekler neyi anlatacagim? Zülfü Livaneli tüm bu kitapların verdiği mesajları tek bir kitapta toplamış gibi daha bana anımsattigi bir çok kitap var. Eğer bahsettiğim kitapları okumuşsaniz, kitaptan alacağınız keyif artar çünkü zihninizde çoklu sekmeler açılır. Okurken bazı tekrarlar , direniş, direnç , korkutucu hayaller, indirilen darbeler, metalik soguklugu, kitaptan ara sıra kopmama sebep oldu. Onun dışında kitabın konusuna aslinda Zülfü Livaneli'nin sanatçı ve siyasi duruşuna az çok hakimseniz tam da kendinden beklenilen tarzda bir kitap yazdığı fikrime katilabilirsiniz.
Bekle BeniZülfü Livaneli · Can Yayınları · 202518,1bin okunma