Sosyal bilimler öğrencileri inşallah okumuştur
2000 27. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2000 00:00
Platon'un devleti ilk sayfadan son sayfaya kadar çeşitli konular üzerinde felsefi tartışmaların yer aldığı, felsefi açıdan bütün dünyada önem gören çok değerli bir kitaptır. Kitap boyunca baş karakterimiz olan sokrates kendisiyle tartışan değerli kişileri zorlu soruları ile çıkmaza sokmaktadır. yazarın bu diyalogları gerçek olaylardan esinlenerek yazdığı bilinmektedir. ancak her ne kadar değerli bir kitap olsa da daha önce hiç felsefe ile ilgili kitap okumamış kişilere kesinlikle ilk tavsiyem bu kitap olmaz. Aksi takdirde anlam karışıklığı yaşayıp felsefeden uzaklaşabilirsiniz. Sokratesin yaşadığı dönemde olması gereken devlet anlayışını bizlere anlatırken, dediğiniz gibi seçilmişlerin yani özel insanların devleti yönetmesini söylerken, bence demokrasiden uzaklaşmak değil devletin ileri bir devlet olması için gereken neyse o olmalı demiş. Platon kitabın ilerleyen bölümlerinde kendince demokrasi, zorbalık vs. tanımlarınıda yapmıştır. Özellikle sözde demokrasi den zorbalığa geçiş bana günümüz çıkarcı siyasetçilerini hatırlattı. Kısacası yüzyıllar önce devlet hakkında yaşanan ve tanımlanan şeylerin hala değişmeden devam ettiğini görünce sokratesin o yüce bilgisine hayran olmamak elde değil. Adam bugünleri yüzyıllar öncesi söylemiş.
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201932,9bin okunma