·216 syf.····Okunma: 03 Ağustos 2025 20:19 Kadınlar Ülkesi – Charlotte Perkins Gilman
Bu kitabı okurken sürekli “ya böyle bir dünya gerçekten olsaydı?” diye düşündüm. Charlotte Perkins Gilman, erkeklerin yüzyıllardır yönettiği bir dünyaya tamamen zıt bir hayal kurmuş: sadece kadınların yaşadığı, savaşsız, barışçıl, üretken bir ülke.
Beni en çok etkileyen şey, yazarın bunu bir ütopya olarak kurarken aslında bugünkü dünyayı eleştirmesi oldu. Kadınların yönettiği o toplumda düzen, doğayla uyum, empati ve paylaşım var. Erkeklerin gözünden bu ülkeyi tanımak da çok zekice bir anlatım biçimiydi; çünkü her sayfada erkek karakterlerin şaşkınlığı üzerinden kendi toplumumuzun adaletsizliklerini fark ediyorsun.
Gilman’ın dili hem sade hem de çok güçlü. Kadınların sadece “duygusal varlıklar” değil, aynı zamanda akıl, bilim ve liderlik açısından da ne kadar güçlü olabileceklerini göstermiş.
Kitabı bitirdiğimde içimde bir huzur ama aynı zamanda bir sorgulama kaldı: Belki de “Kadınlar Ülkesi” sadece bir ütopya değil, daha adil bir dünyanın mümkün olabileceğine dair bir umut.