Nabokov'dan okuduğum beşinci eser.İlk başlarda Nabokov okumak oldukça zor geldi,Cinnet kitabı ile başlayıp o kitabı oldukça çok zorlanmıştım. Lolita ve Lujin Savunması kitaplarını ise çok sevip Pnin kitabına ise anlam vermekte çok zorlanmıştım.
Nabokov eserlerinde bilinçakışı tekniği uygulanıyor,yazar eserlerinde olayları belirli bir zamansal çizgide ilerlemiyor olay-zaman geçişleri sert ve ani oluyor.Yani kitaplarında belirli bir zaman ve olay kavramı yok.
Göz kitabında ise birinci ve üçüncü tekil şahıs arası geçişler oldukça sağlam ve etkili.Benim anladığım üçüncü ve birinci tekil şahıs aynı kişi.Aynı kişi üçüncü tekil şahısa geçerken Biri, Hiçbiri, Binlercesi kitabındaki kendini üçüncü tekil şahıs olarak kendine dışarıdan bakıyor.Ama burada da sorular bitmiyor bu kişi öldü mü yoksa yaşayan kişinin bir bilinci mi ? (Tıpkı Michael Haneke başyapıtındaki CACHE gibi imdb.com/title/tt0387898 kişinin vicdanının iç sesi mi ? )
Yani kitap yoruma açık metafiziksel öğeler de barındırıyor.Bazen de Dostoyesvki'nin ÖTEKİ kitabını andırıyor.Aslında kitap hakkında sınıflandırma yapmak gerekirse psikolojik mi ?,metafiziksel mi ? edebi mi ? Belki de hiçbiri ya da hepsi !
Nabokov dünyasına giriş yapmanızı tavsiye ediyorum o büyülü dünyaya giriş yaptığınızda farklı ve eşsiz bir yazarla karşılaşacaksınız !