Puan vermedi·256 syf.··Beğendi
···Okunma: 09 Ekim 2025 15:17 TERCİH
Yazar: Ceren Ceran
"Eğlenmeyi bilen iletişim kurmayı da biliyor. İletişimi bilen arkadaşlık etmeyi biliyor. Bu üçünü bilen zaten yaşamayı biliyor."
♡
Yazardan okuduğum ikinci kitap oldu "Tercih". Ceren Ceran 'nın kaleminden dökülen hikayeleri okumayı seviyorum. Yazarın dili oldukça sade cümleler süslü değil, lakin duyguları doğrudan kalbe işliyor.
Okurken bizlere de çokça empati kurmamızı sağlıyor. Bu kitaptaki karakterler, özellikle kadınlar oldukça gerçekçi. Onlar ne tamamen güçlü ne de tamamen kırılgan.
Kitap, iki kadının, ya da her yönüyle aynı insanın, içsel çatışmalarını, seçimlerini ve bu seçimlerin hayatlarına etkisini merkezine alıyor. Ceylan ve Asiye..
Asiye, isyan eden kadın demek..
Gidemeyen ile giden metaforu aslında herkesin içinde yaşadığı bir çatışmayı temsil ediyor. Bir yanda kalmak, alışkanlıkların ve güvenli alanın sıcaklığı; diğer yanda gitmek, belirsizlik ama aynı zamanda özgürlük...
Sonuç olarak; "Herkesin kendi hatasını yapmaya, kendi acısını yaşamaya hakkı vardır."
Razı olmak mutlu olmak değildir...
Özellikle ebeveynlerin bu kitabı okuyup, bazı durumlarda çocuklarının kararlarına da saygı duymasını isterim...
Üniversite çağına gelmiş çocuklarınız, bu kız erkek fark etmez, onların da isteklerine kulak verin. Çünkü sonradan pişmanlık fayda etmiyor.. Bırakın onlar yol'a düşsün..
Sizde seyredin.. Lakin desteğinizi de esirgemeyin.. Onlar da kendi başına adım atmayı, hayata tutunmayı öğrenecektir..
Uzun lafın kısası...
"Yaşamaya gönlü olan önce yola düşecek. Yol seni bir hayata götürmez, yolun kendisi hayattır zaten. Nasıl ki doğup büyüyeceğini hesap edemiyorsa insan, yola da fazla hesap kitapla çıkılmaz. Evvela ayağa kalkıp dikilinecek ve yola girilecek; gerisi yola emanettir, yol yolda bilinir."
Peki, gitmek bencillik, kalmak razı olmak mıdır sahi?
Ceren Ceran, bu duyguların en sade ama en derin hâlini anlatıyor. Yazar, kadınların kendi yollarını bulma mücadelesini ve toplumun görünmez baskıları altında verdikleri sessiz savaşları incelikle işlerken, dostluk, aşk, aile bağları ve bireyselleşme temalarına da yer veriyor. Bazen gitmek özgürlüktür, bazen kalmak. Ama her tercih, bir parça kendini geride bırakmaktır.
Severek okudum, tavsiyemdir