“Tercih”, yüzeyde bir karar hikâyesi gibi görünse de aslında insanın kendi iç sesiyle yüzleşmesinin romanı. Ceren Ceran bu eserde seçim kavramını yalnızca bir yön belirleme eylemi olarak değil, kimliğin inşası olarak ele alıyor. Çünkü bazen bir tercih, bir şehirden ya da bir insandan daha fazlasıdır; insanın kendini seçmesidir.
Roman boyunca hissedilen temel duygu, içsel gerilim. Karakterler yalnızca dış dünyanın beklentileriyle değil, kendi içlerindeki korkularla da mücadele ediyorlar. Bu çatışma çok tanıdık: “Ya yanlış seçersem?” sorusu, kitabın satır aralarında görünmeyen bir gölge gibi dolaşıyor. Yazarın başarısı, bu korkuyu dramatize etmeden, sade ama etkili bir dille anlatmasında.
En çok dikkat çeken şey ise kadın karakterlerin iç dünyalarının incelikle işlenmesi. Onlar güçlü oldukları için değil, kırılganlıklarını kabul edebildikleri için derinleşiyorlar. Tercih yaparken yaşadıkları tereddüt, aslında özgürlüğün bedelini gösteriyor. Çünkü özgürlük, sorumluluk demek; sorumluluk ise yalnız kalmayı göze almak demek.
Ceren Ceran’ın dili yalın ama katmanlı. Abartılı betimlemelere yaslanmadan, gündelik hayatın içinden bir şiirsellik çıkarıyor. Bu şiirsellik, bağıran bir duygu değil; sessizce içine işleyen bir fark ediş hali. Okur, karakterlerin kararlarını izlerken ister istemez kendi hayatındaki dönemeçleri düşünmeye başlıyor.
“Tercih” bana şunu düşündürdü: İnsan bazen yanlış yapmaktan korktuğu için değil, doğruyu seçtiğinde hayatının değişeceğini bildiği için tereddüt eder. Çünkü değişim cesaret ister. Ve bu roman, cesaretin yüksek sesli bir kahramanlık değil, sessiz bir iç onay olduğunu fısılduyor.
Sonuç olarak “Tercih”, bir karar romanından çok bir farkındalık romanı. Okuru yargılamıyor, yönlendirmiyor; yalnızca aynayı tutuyor. Ve o aynada herkes biraz kendini