Gidemeyenin ve Gidenin Hikâyesi

Masa Kitap
Sıralamalar

2026 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2026 09:48
Bu kitap bir aşk hikâyesinden çok, bir karar hikâyesi. Gitmeyi seçenle kalmayı seçenin aynı olaylara bambaşka yerlerden bakışını okuyoruz. Kimin haklı olduğundan çok, herkesin kendi iç gerçeğiyle yüzleşmesini anlatıyor. Ceren Ceran, “gidemeyen” ve “giden” kadınların iç seslerini yalın ama etkileyici bir dille aktarıyor. Okurken zaman zaman kendinizi bekleyen tarafta, zaman zaman gitmek isteyen tarafta buluyorsunuz. Çünkü bu hikâye aslında hepimizin hayatından tanıdık duygular taşıyor. Aşk, bağlılık, cesaret ve korku… En çok da “ya başka bir tercih yapsaydım?” sorusu kalıyor geriye. Kısa ama düşündüren, sade ama derin bir kitap. Özellikle duygusal ve içe dönük hikâyeleri sevenler için dokunaklı bir okuma.
Çiçek gibi kitap..
2025 64. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2025 11:22
Süs diye yakaya takmalık,taç yapıp başa kondurmalık miss gibi çiçek gibi kitap..Tadı damağımda kaldı dediklerimden...Gülüm Ceren'im kalemin daim olsun.. Bu kitabı okurken kendinizi gülerken bulabilirsiniz,ağlarken bulabilirsiniz,boş duvarı izlerken bulabilirsiniz yani kendinizi bulabilirsiniz..Ya hayallerinin peşinden koşarken ya da arkasından el sallarken ya da ebeveynliğini sorgularken her türlü bulursun yani.. Zamanı geri alma şansım olsaydı..Neyi değiştirirdim?Gece yarısından sonra balkonda sigara yaktırıp kalp kanırtan soru bence..Hepimizin yolu bu soruya mutlaka düşmüştür,kimimizin sık sık kimimizin seyrek ama inkar etmeyin düşmüştür..Bunun bi üstü "ben yaşadım be!" demektir,dilerim kimse o soruya gelmesin.. Gülüm yazarım "tercih" lerimizi konu ediyor.Hani hep deniliyor ya insan tercihlerinin sonucudur diye,gerçekten öyle miyiz?Tercih mi ediyoruz,olana razı mı oluyoruz?Razı olmamız mutlu olduğumuz anlamına geliyor mu gerçekten? Bizim yerimize düşünenler,bizim yerimize üzülenler,kahretsin ki hep "iyiliğin için söyluyorum annecim" ler yüzünden tercih mi yapıyoruz,can havliyle ateşe mi atlıyoruz bilmiyorum.Peki ya siz! Hayatın hangi tarafındasınız?Giden mi,kalan mı? Ceren Ceran Tercih
2025 132. kitabı
Yaşam yolculuğumuzu tercihlerimiz belirliyor. Önümüze çıkan seçeneklerin keşke hepsini değerlendirebilsek ya da öncesinde görebilsek yolun sonunu. Ama maalesef böyle bir şansımız yok. Dolayısıyla aldığımız kararların sonuçlarını yaşadıkça görebiliyoruz. Bazen yola çıkma cesaretini içimizde durduramıyoruz bazen size aslında yolculuk için bütün şartlar hazırken hiçbir yere gidemiyoruz. Konuyu diğer taraftan bakacak olursak aldığımız kararların bazı bedelleri de olacaktır. Hata yapmak insana dair bir şey. Bir şeyleri kabul etmenin her şeyin çok güzel gideceği anlamına gelmeyeceği gibi hata yapmanın da dünyanın sonu olmadığını bilmek gerekir. O nedenle hayat inişleri ve çıkışlarıyla büyük bir fotoğraf. Kitabın içindeki Ceylan ve Asiye’nin hikayesi de bu anlamda size çok şey düşündürecek eminim. gidenler ve kalanların içinde belki sizler de hayatta aldığınız kararları sorgulayacaksınız. Üniversite tercihlerini belirlerken yolculuğunun manzarası da değişen insanların hikayesini okurken durup düşüneceğiniz çok yeri olacak. Kişisel kararlar bazen toplumsal ya da ailevi kurallara ters düşe bilmektedir. Böyle bir durumda insan kendi yolunu çizmekten öte kabullenmek zorunda kaldığı alternatifi seçmek zorunda bırakılıyor. Yaşamdaki kırılganlıklarımız, geleneksel değerlerle örtülü bir toplumun içerisinde kendi sesimizi duyurmaya çalışma çabamız ama diğer yandan toplumun bizden bekledikleri gibi konular üzerinde duruyor kitap. Sonra yazar okuyucuyu öyle bir şeyle karşılaştırıyor ki her şeyi başa alıyorsunuz zihninizde… anlatmaya çalıştıklarını çok sevdim.
2026 2. kitabı
“Tercih”, yüzeyde bir karar hikâyesi gibi görünse de aslında insanın kendi iç sesiyle yüzleşmesinin romanı. Ceren Ceran bu eserde seçim kavramını yalnızca bir yön belirleme eylemi olarak değil, kimliğin inşası olarak ele alıyor. Çünkü bazen bir tercih, bir şehirden ya da bir insandan daha fazlasıdır; insanın kendini seçmesidir. Roman boyunca hissedilen temel duygu, içsel gerilim. Karakterler yalnızca dış dünyanın beklentileriyle değil, kendi içlerindeki korkularla da mücadele ediyorlar. Bu çatışma çok tanıdık: “Ya yanlış seçersem?” sorusu, kitabın satır aralarında görünmeyen bir gölge gibi dolaşıyor. Yazarın başarısı, bu korkuyu dramatize etmeden, sade ama etkili bir dille anlatmasında. En çok dikkat çeken şey ise kadın karakterlerin iç dünyalarının incelikle işlenmesi. Onlar güçlü oldukları için değil, kırılganlıklarını kabul edebildikleri için derinleşiyorlar. Tercih yaparken yaşadıkları tereddüt, aslında özgürlüğün bedelini gösteriyor. Çünkü özgürlük, sorumluluk demek; sorumluluk ise yalnız kalmayı göze almak demek. Ceren Ceran’ın dili yalın ama katmanlı. Abartılı betimlemelere yaslanmadan, gündelik hayatın içinden bir şiirsellik çıkarıyor. Bu şiirsellik, bağıran bir duygu değil; sessizce içine işleyen bir fark ediş hali. Okur, karakterlerin kararlarını izlerken ister istemez kendi hayatındaki dönemeçleri düşünmeye başlıyor. “Tercih” bana şunu düşündürdü: İnsan bazen yanlış yapmaktan korktuğu için değil, doğruyu seçtiğinde hayatının değişeceğini bildiği için tereddüt eder. Çünkü değişim cesaret ister. Ve bu roman, cesaretin yüksek sesli bir kahramanlık değil, sessiz bir iç onay olduğunu fısılduyor. Sonuç olarak “Tercih”, bir karar romanından çok bir farkındalık romanı. Okuru yargılamıyor, yönlendirmiyor; yalnızca aynayı tutuyor. Ve o aynada herkes biraz kendini
2025 74. kitabı
İsterim ki bu kitabı, çocuklarının kanatlarını tutan anne babalar okusun. İsterim ki bu kitabı, kanatlarını tutmaya çalışanlara daha küçücükken başını kaldırabilmiş, fakat yola çıkmayı bir yere gitmek değil de bir yerden gitmek olarak algılamış gençler okusun. İsterim ki bu kitabı, kanatlara yaklaşan asıl ellerin insanın zihninden başladığını fark edememiş gençler okusun. Hayat seçimlerle ilerler. Fakat bu seçimleri nasıl neden yaptığınızdır önemli olan. Sadece karar vermek değil attığınız adımlar belirler gideceğiniz yolu. Yazarın kalemi çok etkileyici. Okuru empatiye teşvik ediyor. Bir ebeveyn olarak, bir çocuk, bir genç olarak okuyorsunuz kitabı. Kendinizi soyutlamanıza izin vermiyor. Görmeye zorluyor, anlamaya teşvik ediyor. İki genç kızın yürüdüğü yolların, aile ne demektir sorusuna cevap arayanların hikayesi bu. Kesinlikle tavsiyemdir.
Puan vermedi
Ne güzel bir anlatım bu… İçten, sıcacık, adeta aileden biri gibi. Şiir mi okudum, roman mıydı bu Ceylan ve Asiye…Biri üniversiteyi yaşadığı şehirde okumayı seçiyor, diğeri ise başka bir şehirde yeni bir hayat kurmayı.Peki bu seçimlerin sonunda hangisi gerçekten mutlu oluyor, hangisi içinde bir eksiklik hissediyor? Asi olmak mı kazandırır, yoksa uysal kalmak mı? İnsan, yaptığı seçimle mi huzur bulur, yoksa seçmediği ihtimallerin gölgesinde mi yaşar?
2025 38. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2025 15:17
TERCİH Yazar: Ceren Ceran "Eğlenmeyi bilen iletişim kurmayı da biliyor. İletişimi bilen arkadaşlık etmeyi biliyor. Bu üçünü bilen zaten yaşamayı biliyor." ♡ Yazardan okuduğum ikinci kitap oldu "Tercih". Ceren Ceran 'nın kaleminden dökülen hikayeleri okumayı seviyorum. Yazarın dili oldukça sade cümleler süslü değil, lakin duyguları doğrudan kalbe işliyor. Okurken bizlere de çokça empati kurmamızı sağlıyor. Bu kitaptaki karakterler, özellikle kadınlar oldukça gerçekçi. Onlar ne tamamen güçlü ne de tamamen kırılgan. Kitap, iki kadının, ya da her yönüyle aynı insanın, içsel çatışmalarını, seçimlerini ve bu seçimlerin hayatlarına etkisini merkezine alıyor. Ceylan ve Asiye.. Asiye, isyan eden kadın demek.. Gidemeyen ile giden metaforu aslında herkesin içinde yaşadığı bir çatışmayı temsil ediyor. Bir yanda kalmak, alışkanlıkların ve güvenli alanın sıcaklığı; diğer yanda gitmek, belirsizlik ama aynı zamanda özgürlük... Sonuç olarak; "Herkesin kendi hatasını yapmaya, kendi acısını yaşamaya hakkı vardır." Razı olmak mutlu olmak değildir... Özellikle ebeveynlerin bu kitabı okuyup, bazı durumlarda çocuklarının kararlarına da saygı duymasını isterim... Üniversite çağına gelmiş çocuklarınız, bu kız erkek fark etmez, onların da isteklerine kulak verin. Çünkü sonradan pişmanlık fayda etmiyor.. Bırakın onlar yol'a düşsün.. Sizde seyredin.. Lakin desteğinizi de esirgemeyin.. Onlar da kendi başına adım atmayı, hayata tutunmayı öğrenecektir.. Uzun lafın kısası... "Yaşamaya gönlü olan önce yola düşecek. Yol seni bir hayata götürmez, yolun kendisi hayattır zaten. Nasıl ki doğup büyüyeceğini hesap edemiyorsa insan, yola da fazla hesap kitapla çıkılmaz. Evvela ayağa kalkıp dikilinecek ve yola girilecek; gerisi yola emanettir, yol yolda bilinir." Peki, gitmek bencillik, kalmak razı
2025 21. kitabı
. Kitapta Ceylan’ın ve Asiye’nin tercihlerinin hikayesi anlatılıyor. Kendi yolunu çizen ve çizemeyen iki kadının hayatından yola çıkarak, üniversite tercihleri sırasında alınan bir kararla bambaşka deneyimlere uzanan hayatlara odaklanıyor. Roman, insanların yaşam yolculuğunda yaptığı “tercihlerin” nasıl kaderlerini belirlediğini anlatıyor. Kitap okura “Senin hayatın, senin seçimin” mesajını veriyor. Üniversite, kariyer, ilişkiler ya da kişisel hedefler fark etmeksizin, her kararın aslında bir yön belirlediğini hatırlatıyor. Yazarın dili sade, içten ve motive edici. Özellikle gençlerin kafa karışıklığı yaşadığı dönemlerde bir rehber gibi okunabilir. Gereksiz teoriler yerine gerçek hayattan örnekler veriyor ve bu da kitabı samimi ve anlaşılır kılıyor. Zaman zaman bir dost sohbeti havasında ilerliyor, bu da okuyucuyu sıkmadan düşündürüyor. Hayatında bir yol ayrımında olanlar, hedeflerini netleştirmek isteyenler, kendi iç sesini duymakta zorlananlar, üniversite veya kariyer seçimleri öncesinde rehberlik arayan gençler için ideal bir kitap. Yazar, hem içten hem de samimi bir dille; seçimlerin, cesaretin ve öz farkındalığın hayatımızdaki etkisini anlatıyor. #Tercih ^ ^ #alıntı Razı olmak mutlu olmak demek değildir. ^ Herkesin kendi hatasını yapmaya, kendi acısını yaşamaya hakkı vardır. ^ ^ #Cerenceran #masakitap #edebiyat #bloghemsire #kadın
2026 4. kitabı
*spoiler olabilir* İki genç kadın, iki farklı tercih, tercihlerin neticesi olan iki farklı hayat. Benim gözlemime göre, bu iki kadının ortak bir noktası var: huzursuzluk. Sürekli onları içten içe kemiren; ilerlemelerine, mutlu olmalarına, anda kalmalarına engel olan bir huzursuzluk. Aslında bence yazar, dünya tatlısı ve hanımefendisi Ceren hanım, bize en temelde şu mesajı veriyor: neyi tercih etmiş olursan ol, sana mutlak bir mutluluk vadeden bir hayat yaşayamayacaksın. Çünkü mutluluk ve huzur, gerekli tüm koşulları sağladığını zannettiğinde bile eğer içinde huzursuzluk ve aidiyetsizlik varsa asla seninle olmaz. Bir insanın mutluluğa gönlünün olması lazım. Huzursuzlukları bertaraf etmeye kararlı olması lazım. Ancak o zaman hayatın bize sunduğu güzellikleri hakkıyla yaşayabiliyoruz. Ben pek Asiye gibi asi değildim. Zaten annem babam da beni hep destekledi. Şehir dışında da okudum, huzurla yuvaya geri de döndüm. Yaşadığım her türlü sıkıntıda hatalı ben bile olsam gizliden gizliye beni çimdikleyip tüm dünyaya karşı delicesine beni savunacak bir annem vardı arkamda. Beni uyarır, bana kızar ama beni asla yalnız bırakmazdı. Asiye asiliğe ve huzursuzluğa o kadar aşina ki, ona dinginlik vadeden umuttan vebadan kaçar gibi kaçtı mesela. Gözünü huzursuzluk bürümüş bir kere. Herkesin hakkını savunup iş kedine gelince meseleyi sadece kavga etmek olarak algılamış Asiye. Ceylan başka ama. Bazı huzursuzluklar insana çok tanıdık geliyor. Ceylanı kendime o kadar çok benzettim ki bazı konularda. O cesaret edip şehir dışında bir bölüm yazamadı mesela. Ben de cesaret edip yarı burslu psikoloji yazamamıştım. Sırf anneciğim ve babacığımın gözünde devleti kazanamadı özelde okudu olmamak için. Oysa ki yazsaydım alasını okuturlardı . Önce dört yıl boyunca bu pişmanlık ve huzursuzluk
Puan vermedi
CEREN CERAN T E R C İ H “Gerçek benliğimi ve gerçek isteklerimi ortaya koyduğum her durumda, kötü olan ben oldum bu hayatta. Bana reva görülene razı gelmediğim her konuda; kızarak, küserek, sessizleşerek pes ettirmeye çalıştılar beni. Herkes bana bir kader çizmişti, herkes kendi hikâyesinde bana bir rol biçmişti ve ‘Ben kendi rolümü seçeceğim’ dediğimde ise benden hayırsızı yoktu. Kendi uygun buldukları cicilerle donattılar hayatımı, ‘Cicilerinizi değil, kırık dökük emeğimi istiyorum’ dediğimde ise nankör oluyorum, öyle mi?” Ceylan’ın ve Asiye’nin hikâyesi işte tam da bu cümlelerde gizli. Gidemeyenin ve gidenin hikâyesine odaklanan roman, kendi yolunu çizen ve çizemeyen iki kadının hayatında tüme vararak güçlü bir Türkiye panoraması çiziyor. Üniversite tercihleri sırasında alınan bir kararla bambaşka deneyimlere uzanan bu iki hayat, hepimize kendimizden bildiğimiz o tanıdık yerden dokunuyor. Peki, gitmek bencillik, kalmak razı olmak mıdır sahi? Oysa kadın ya da erkek fark etmez, herkesin kendi hatasını yapmaya, kendi acısını yaşamaya hakkı olmalıdır bu hayatta. Çünkü fazla uyum, yok oluşu getirir. Razı olmak, mutlu olmak demek değildir. Peki, sizce gidebilmek için ne lazımdır? Umut? Cesaret? Bir çift bacak?

Ceren CeranYazar · 1 kitap
Ceren Ceran, 1980 yılının Kasım ayında Tokat’ta doğdu ve büyüdü. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirmesinin ardından eğitimine İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde devam etti fakat tamamlamadı. Çeşitli ulusal medya kuruluşlarında muhabirlik, editörlük ve bağımsız metin yazarlığı yaptı. 2011 yılında evlendi ve eşiyle beraber İstanbul’dan ayrılarak Sakarya’ya yerleşti. 2013 yılında Şiir ve Asım’ı, 2018 yılında Aziz’i dünyaya getirdi. Uzun yıllardır sosyal medyayı aktif biçimde kullanarak özellikle kadınların dünya gailesini hafifletmeye çalışıyor. İstanbul’un Bodrum Katları, Çirkin Kadınlar İçin Hayatta Kalma Rehberi ve Tercih kitaplarının yazarıdır.