MARTİN EDEN KİTAP İNCELEMESİ
2025 35. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2025 13:53
Martin Eden Kitap İncelemesi Jack London’ın Martin Eden adlı eseri, çok sayıda kişi tarafından övülse de, kitabı okurken herkesin aynı şekilde etkilenmeyebileceğini görmek mümkün. Ben yaklaşık 40 günlük bir süreçte bu kitabı okudum ve açıkçası karmaşık duygularla tamamladım. Kitap akıcı bir dile sahip; ancak yoğun felsefi tartışmalar, kimi zaman okuyanı düşündürürken, kimi zaman da yorabiliyor. Başkahraman Martin Eden, kendini geliştirme arzusu ve kişisel mükemmellik peşinde koşan bir gençtir. Ruth adında, burjuva bir aileden gelen bir hanımefendiyle tanıştıktan sonra, kendini onun seviyesine çıkarmak ve onun gözünde değerli olmak için kitaplara ve yazmaya yönelir. Martin’in eğitimi formal okul ile sınırlı değildir; tüm çabası kendi kendini yetiştirmek üzerinedir. Bu süreçte yazdığı yazılar çoğu zaman yayın evlerince reddedilir, yoksulluk ve sıkıntı çeker, kimi zaman günlerce aç kalır ve kıyafetlerini rehin vermek zorunda kalır. Ancak Martin, inanç ve azmi sayesinde sonunda yazıları kabul görür ve arzuladığı başarıya ulaşır. Ne var ki, istediği her şeye sahip olmasına rağmen, bu başarı ona mutluluk getirmez. Ruth ile ilişkisi ve yaşama sevinci azalmış, fiziksel olarak sağlıklı olmasına rağmen ruhsal olarak büyük bir boşluk hissetmektedir. Sonunda kendini denize atarak hayatına son verir. Kitap, bir yandan genç bir insanın kendini geliştirme ve başarıya ulaşma çabasını, diğer yandan aşkın ve toplumsal beklentilerin birey üzerindeki etkisini gözler önüne serer. Martin’in mücadelesi, bir yandan azim ve çalışmanın gücünü gösterirken, diğer yandan toplumun ve aşkın bireyin yaşamını nasıl şekillendirdiğini de sorgulatır. Benim için Martin Eden, zaman zaman yorucu olsa da düşündürücü ve değerli bir eser oldu. Kitap, bir gencin hayallerinin peşinden giderken karşılaştığı zorlukları, azmini ve aşkın motivasyonunu gözler önüne seriyor. Her ne kadar Martin’in sonu trajik olsa da, bu hikaye, insanın kendi yeteneklerini keşfetmesi ve hedefleri uğruna mücadele etmesi konusunda önemli mesajlar içeriyor.
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,9bin okunma