Şizofreni Hakkında Her Şey
2025 172. kitabı
Sizlerle psikiyatrist Levent Mete'nin Şizofreni eserini paylaşacağım. Günümüzdeki kitap, dizi ve filmler sayesinde çokça konu dilen bir hastalık şizofreni. Özellikle de karanlık romantik türündeki eserlerde; gizemli kimliği olan başkarakterin şizofren çıkması veya diğer karakterin onu düzeltmeye çalışması gibi pek çok detay yer almakta lakin gerçeği yansıtmamakta. Gerçeği ise bu alanda yazılan ilmi çalışmalarda aramak en doğrusu. Şizofreniyi en uzak olarak tanımlayan doktor ilk bölümde; bir şizofreni hastasının yaşadığı ruh halini detayları anlatıyor. Belirli bir akışı takip etmeyen konuşmalar, soyutlama güçlüğü, yer ve zaman algısının farklılığı ve renklerin belirsizliği gibi zihinsel semptomlar ön plandayken benlik sınırlarının silinmesi daha da derinlere nüfuz etmekte. Bilinçdışının bilince taşınmasıyla altüst olan bir hayat aslında. Öyle ki ikinci bölümde; psikiyatristin gözünden aktarılan şizofrenin tarihçesi, tanı ölçütleri ve türleri konuya fazlasıyla açıklık getirmekte. Hastalığın toplumsal ve hukuki boyutu ise farklı bir tartışma mevzusu. Çünkü ilaçsız yaşamına devam edemeyen hastaların toplumda bir yere sahip olması ve bu sürecin maliyeti eminim pek çoklarımız düşündüğü detaylar değildir. Fakat doktor ruhsal ve toplumsal tedavi yönteminden hasta yakınlarının danışmanı ve durumlarına kadar her şeyi tane tane aktarmış. Okurken basite indirgenen şizofrenin ne denli önemli olduğunu fark ediyorsunuz. Hele de üçüncü bölümde yer alan Ayşe'nin öyküsü bir yandan hüzünlendirirken diğer yandan bilinçlendiriyor. İster psikoloji ilgimiz olsun ister olmasın şizofreni hakkında okumalar yapmak bize çok şey kazandıracak. "Birçok başka zorlukta olduğu gibi şizofreni karşısında da insanın en büyük gücü örgütlenme ve bir arada davranma potansiyeli. Şizofreniye giren kişilerin yakınları yalnızca bir araya gelmenin ve yaşadıkları sorunları konuşmanın bile kendileri için önemli olduğunu söylüyorlar."
ŞizofreniLevent Mete · Say Yayınları · 2018110 okunma