Tom Robbins - B, Bira
Bu eser hem çocuklara hem yetişkinlere hitap eden bir masal havası taşıyor tam da yazarın "çocuklar için yetişkin kitabı, yetişkinler için çocuk kitabı" diye tanımladığı gibi.
Hikaye, 6 yaşındaki zeki ve meraklı kız çocuğu Gracie'nin etrafında dönüyor. Gracie, ailesinin bira tüketimine duyduğu ilgiyi sorgularken, hayal kırıklıkları ve aile dinamikleriyle yüzleşiyor. Bir tesadüf eseri, kızıl saçlı Bira Perisi ile tanışan Gracie, onu gizemli bir yolculuğa çıkarıyor. Bu yolculukta, biranın tarihi, yapım süreci, köpüğü, geğirtisi ve hatta "çekici ama yıkıcı" yönleri gibi sırlar açığa çıkıyor. Robbins, 135 milyar litre yıllık bira tüketimi gibi gerçekçi detaylarla dolu bir dünyayı, fantastik bir fabrika macerasıyla birleştiriyor. Kitap, bir çocuğun sonsuz sorularını (Bira nedir? Neden babalar içiyor? İçince zihin nereye gidiyor?) eğlenceli bir şekilde yanıtlıyor, ama aynı zamanda yetişkinlere aile ilişkileri, cesaret ve mutluluğun kaynağını sorgulatıyor.
Özetle, B, Bira sıradan bir içeceğin etrafında dönen, ama evrenin köpüğünün altında yatan derin gerçekleri sorgulayan bir masal.
Toplumsal ve Politik Eleştiri:
Muhafazakar politikacılar, savaşlar ve yalan söylemenin zararları gibi konular, Gracie'nin masum gözünden iğneleyici bir dille işleniyor. Kitap, protest bir nitelik taşıyor ama neşeli üslubuyla didaktik olmaktan uzak kalıyor.
Kadın ve Çocuk Hakları:
Gracie'nin hikayesi, kız çocuklarının cesur olmaktan korkmaması, okullarını bırakmamaları ve sevmekten çekinmemeleri gerektiğini fısıldıyor. Aile bağları, sevgi ve mutluluğun "kutu"da değil "yürek"te aranması temaları öne çıkıyor.Bira ve İçki Metaforu:
Bira, hem masum bir keşif aracı hem de aşırılığın uyarısı olarak ele alınıyor. Üretim süreci o kadar iştah açıcı betimleniyor ki, okuyucunun bira merakı artabilir ama Robbins, "Bira mesut ve çakırkeyif olmak için iyidir, ama bira kutusunda bulduğun mutluluk yüreğindekine benzemez" diye uyarıyor.
Bu eser saf neşe. Gracie'nin cesareti ve Bira Perisi'nin muzipliği, okurken tebessüm ettiriyor; savaş eleştirileri bile "hay de ho" diye hafifletiliyor.
Keyifli okumalar