Bugünkü sonucumuza ulaşmamız, yüzyıllardır süren ulusal felaketlerin uyanışı ve bu kutsal vatanın her bir yanını sulayan kanların karşılığıdır. Bu sonucu Türk gençliğine emanet ediyorum.
Ey Türk gençliği! İlk görevin, Türk bağımsızlığını ve Türk Cumhuriyeti'ni sonuna dek korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin tek temeli budur. Bu temel senin en değerli hazinendir. Gelecekte de seni bu değerden mahrum bırakmak isteyen iç ve dış düşmanların olacak. Eğer bir gün bağımsızlık ve cumhuriyeti savunmak zorunluluğunda bulunursan, göreve başlamadan önce karşında bulunacağın durumun imkan ve koşullarını düşünmeyeceksin. Bu imkan ve koşullar çok olumsuz bir şekilde ortaya çıkabilir. Bağımsızlığına ve cumhuriyetine saldıran düşmanlar, dünyada eşi benzeri görünmemiş bir zaferin temsilcisi olabilirler. Zorla ve hileyle, sevgili vatanın tüm kaleleri ele geçirilmiş, tüm tersanelerine girilmiş, tüm orduları dağıtılmış ve ülkenin her veri fiilen işgal edilmiş olabilir. Tüm bu koşullardan daha kötü ve daha tehlikeli bir şekilde, ülkede iktidarda olanlar dikkatsizlik, yanılgı ve hatta ihanet içinde olabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri, kişisel çıkarlarını yabancıların siyasi amaçlarıyla birleştirebilirler. Halk, yoksulluk içinde, yorgun ve tükenmiş olabilir.
Ey Türk'ün geleceği olan gençlik! İşte bu koşullar ve zorluklar içinde bile görevin Türk bağımsızlığını ve Cumhuriyeti kurtarmaktır. İhtiyaç duyduğun güç, damarlarındaki soylu kanda mevcuttur.Medeni BilgilerMustafa Kemal AtatürkAfet İnan