Kar: Araf'ta Sürgün
2025 29. kitabı
Orhan Pamuk’un başyapıtı Kar, yüzeyde bir siyasi gerilim gibi görünse de, derinlikte modern insanın inanç, kimlik ve mutluluk arasındaki çıkmazlarını sorgulayan yoğun bir felsefi metindir. Almanya'dan Kars'a dönen şair Ka’nın yolculuğu, dış dünyanın kaosu kadar, kendi ruhunun karla kaplı coğrafyasına yapılan bir içsel seyahattir. Pamuk, Kars'ı, ne tam anlamıyla Batılı ne de tamamen Doğulu olabilen, iki medeniyet arasında sıkışmış Türkiye'nin bir Araf metaforu olarak kullanır. Ka, bu Araf’ta "sahih" bir kimlik arar; ne laikliğin mutlak rasyonalizmine ne de yükselen dindarlığın kesinliğine sığınabilir. O, daima bir yerlere yabancı, kendine bile sürgün bir figürdür ve aradığı aşkın ve huzurun sadece şiirde (sanatta) var olabileceğini anlar. Romanın bütünü, kar tanesinin altı köşeli kristal yapısına benzer bir simetri üzerine kurulmuştur. Kar (Snow), hem mutlak inancın saflığını hem de hakikatin bulunmazlığını temsil eder. Kitaptaki hiçbir karakter—ne İslamcı lider ne laik general ne de Ka’nın kendisi—mutlak doğruya sahip değildir. Herkes kendi fanatik inancının, bir diğerinin fanatizmine olan ironik benzerliği içinde hapsolmuştur. Bu, Pamuk'un hakikatin çoğulcu ve karmaşık olduğu yönündeki tezidir. Kar’ın en büyük varoluşsal sorusu şudur: İnsan, uğruna ölünecek soyut bir ilke için mi, yoksa İpek’e duyulan aşk gibi basit, somut bir mutluluk için mi yaşamalıdır? Pamuk, bu trajik ikilemde kesin bir cevap vermekten kaçınır; bunun yerine, okuyucuyu Türkiye'nin ve bireyin ruhundaki çatlağı, Kars'ın karlı, yalnız sokaklarında yürüyerek anlamaya davet eder. #k:12 Orhan Pamuk
KarOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202517,7bin okunma