aşırı balon
aşırı overrated
aşırı abartılan
bir eser
ilk kitaptan bahsediyorum.
Şimdi beni linçlemek isteyenler lütfen kötü yorum yazsın.
Öncelikle kitabın evrenine ve tarihine hiçbir lafım yok 10 üzerinden sonuna kadar 10
Şimdi okumayanlar için önce spoilersız yanlarını anlatayım
NOT:KİTABIN EVRENİNİN NE KADAR MÜKKEMMEL OLDUĞUNA DEĞİNMİCEM YOKSA İNCELEME BİTMEZ
konu yüzüğü yok etmek bu yüzüğün ne kadar tehlikeli olduğunu biliyoruz ama bir çocuk kitabı olmamasına rağmen sanki mordora seyahate gidiyoruz yol üstü yüzüğü de yok ederiz diyorlar.Tehlikesini bir tek Gandalfın sözlerinden anlıyoruz şimdi bunu çok kolay bir biçimde yüzüğün ne kadar tehlikeli olabileceğinden bahsedeyim
"evrenin dengesi şaşar,kuraklık başlar,felaketler artarikrallıklar ayakta kalmak için daha çok savaşa girer,yolculuktada kuraklığı acı çeken halkı ölü askerlerin cesetlerini görsek çok mükkemmel olurdu ama sadece sözde kalıyor.
sam dışındaki diğer üç hobbiti sevmedim.Sam zaten sevilir farklı olduğu için ama mery ve pippini geçtim frodo bile aşırı sıkıcıydı.Frodo'yu sadece son sahnede sevdim ama spoiler yok.Frodo bana kalırsa ailesinin isteğini kuzu kuzu yerine getiren bir genç şimdi nefret etmiyorum ama okuması aşırı sıkıcı.Hadi tüm arakterlerin felsefi derinliği olmaz o zama birazcık eğlenceli bir karakter yap percy jackson gibi yada diğerlerinden daha farklı bir karakter yap lodlar e varislerdeki nova gibi(o kitabıda pek sevmem ama neyse)Gandalf kral adam aragorn legolas boromir ve ismini hatırlamadığım cüce kaldı.boromir spoiler kısmında değinicem diğerlerine pek laf eteyeceğim çünkü önümüzde iki kitap daha var
DİYECEKSİNİZ:Aragorn'a,legolasa cüceye neden lafın yok.Bunlar biraz daha gelişimini tamamlamış belli bir amacı olan karakterler bunlar sonradan açılsada olur yani inşallah açılır ama bu hobbitlerin geçmişi amacı inancı yok yaşamak için yaşayan karakterler sam hariç
Burayı iki şekilde düzeltebiliriz
Frodoya aşırı derin geçmiş vermeyeceğim tabi ama onun yalnızken yada sevilmiyorken bilbo tarafından evlat edilmesinin bilbonun ne kadar sevdiğini okusak ve o adamın değişip yüzüğe bağlanacağından korksa ve onu kurtarmak için yüzüğü yok etse şimdi bu bilbonun yine pek işine yaramaz çünkü adam uzaklara taşındı ama sıkıcı bir karakter okumaktan bu daha mantıklı samin forodoya bağlılığını gördük frodonunda arkadaşlarına bağlılığını görmeliyiz.İkinci çözüm Aragorn gibi daha ilgi çekici bir karakteri başrol yapmak ama bu bir nevi hobbitin devamı olduğu için buda çok zor.
Çok uzatılmış tm yol uzun onuda anladım ama ilgi çekici bir şey olmadığı yada konuşmalar keyifli olmadığını okuyunca sıkılıyor insan yazar tüm yolu yazacağına kısaltsa kitap üçte birini bile kaybetse çok daha keyifli olur
KISACASI:Bu kitabın abartılmasınnda iki sebep var biriincisi fantastik edebiyatın yapı taşı olması ikincisi ise filminin çok sevilmesi
ben filmi izlemedim
ilmi izlemeden niye yorum yapıyoRsun diyenler olacak
kardeş bu kitap çıktıktan 40-50 belkide 60 yıl sonra filmi çekildi.O zaman okuyan insanlar filmi çıksın öylemi okuyayım dediler.
Tarih ve evren dışında iyi yanlarıda vardı mesela tom bombadil kısmı bence çok eğlenceliydi bazı bölümler ve bazı konuşmalarda güzeldi özeelikle hobbiti okuduktan sonra tekrar o karakterleri görmekde güzeldi
puanım 10/6
kötü değildi ama iyide değildi ortalamanın üstü
ama harry potter kadar toksik fanları yok
yüzüklerin efendisinin o kadar şakşakçısıda yok bence
spoiler
Gandalfın ölümünde sizce çok üzüldüğünüzü hissettinizmi yada çok üzülsenizde sence bu kitaptaki yazımdan dolayımı
"heyhat gri cüppeli gandalf ben sana dikkatli ol demedimmi"tarzında bir cümle geçiyor aragorn tarafından tm herkes hüngür hüngür ağlasın demiyorum ama çok daha güzel yazılabilirdi mesela harry potter spoierı vermeden bir tane anlatayım
benim harry potterda kişisel sebeplerden dolayı nefret ettiğim bir karakter öldüğünde rowling onun ölümünü o kadar güzel yazmış ki ben bile üzüldüm karakkterlerin haline tabi
kısacası okuyun sevin ama ilk kitabı abartmayın diğer kitaplarda hala umut var ve bu kitap ne olursa olsun dune dışında hiçbir kitap il karşılaştırılamayacak seviyede değil.
linç ve kötü yorum serbest
okuduğunuz için teşekkür ederim. Yüzüklerin Efendisi - Yüzük Kardeşliği