2025 17. kitabı
Bu kitap hakkındaki düşüncelerim kitabın kendisi gibi çok karışık. Öncelikle fazlasıyla bilim kurgu klasiği okuyan biri olarak bu kitabın okuduğum bazı diğer bilim kurgu eserlerine benzer bir tarzı var. Buna tam anlamıyla büyülü gerçeklik denemez sanırım ama fazlasıyla onu hatırlatıyor. Bana birazcık Ay Zalim Bir Sevgilidir'i birazcık da Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni hatırlattı. Çoğu kişi kitabın bilim kurgudan çok fantastik olduğundan yakınmış ama benim için sorun bu değildi çünkü belirttiğim gibi buna çok benzer başka kitaplar da okudum. Bence bu tarz kitaplarla alakalı genel sorun yazarların kendine ait güzel fikirlerinin olması ama bunları yazıya nasıl dökeceklerini bilememeleri. Buna ayrı bir yazım tarzı hatta çok orijinal diyebilirler ama bence okunması çok zor birkaç güzel fikirden ibaret. Bu yazarlar genelde kafaları zehir gibi çalışan insanlar olmalarına rağmen bunu karşı tarafa aktaramıyorlar. Bu yüzden de kitap büyük bir curcunadan ibaret. Diyaloglar, isimler, olaylar hepsi birbirine karışmış durumda. İlk bölümde kitabı bırakmayı bile düşündüm ben ne okuyorum diyerekten. Ki bu kitabın önsözünü okumamış olsaydım ne olduğunu bile anlamazdım sanırım. Kitabı sevmeye baya bir uğraştım. Belli yerlerde ki bundan kastım olayların anlaşılabilir olduğu nadir yerlerde okurken hızlandım ve keyif de aldım. Ama bu kitabın genel sorunu burda da yazabileceğim bir konusunun olmaması ve bir yere gitmemesi. Her kitap büyük bir olayı anlatmak tabii ki zorunda değil ama bu kitabın ikinci kısmı sadece mekanı ve içindeki kişileri anlatmaya ayrılmış. Daha sonra bu karakterlerle bir işimiz olmayacaksa koca bir bölümü neden okumalıyım düşündürdü. Yazarlar yazarken çok eğlendiklerini söylemişler. Keşke ben de aynısını okurken söyleyebilseydim. Kalemleri o kadar karmaşık ve anlaşılmaz ki sona yazdıkları sonsözü bile okuyamadım. Sanki akıllarına ne gelirse olduğu gibi yazmışlar. İyisiyle kötüsüyle 2 haftada bitirdim sanırım ama daha uzun olsaydı ne kadar sürede biterdi bilemiyorum. Ya da belki de daha uzun olmalıymış ki daha çok şey anlatabilsin, her şey birbirine girmesin. Ben genelde bu tarz yazarlara bir şans daha veriyorum hatta Strugatski kardeşlere doğru bir başlangıç olmadığını okudum birkaç yerde. Ama ikinci şansı ne zaman veririm bilemiyorum çünkü bu kitap beklentilerimin çok altında kaldı. Bu kaosla başa çıkarım diyorsanız size keyifli okumalar.
Edebiyat & Roman
Pazartesi Cumartesiden BaşlarArkadi Strugatski · İthaki Yayınları · 2016499 okunma