Calculus ve çömezlerinden “üç yüz” bilmecesi
2025 99. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2025 21:59
“İnsanların çoğu dünyaya âşıktır. Bilmezler ki birbiri içinde üç büyük dünya var: Birisi ilahi isimlerin aynasıdır ki insan çevresinde olup biteni sinema perdesi gibi olan bu aynadan izlesin. İkinci yüzü ahiretin tarlasıdır ki insan bu dünyada güzellikler eksin de ahir dünyada güzellikler biçsin. Üçüncü yüzü ise gaflet içindeki insanın oyun ve oyalanma yeridir.” s.217 Bir Bölü Sonsuz kitabının devamı olan Üç Yüz yine canım Engin Yıldırım hocamın muhteşem anlatımıyla bizleri karşılıyor. Meşhur “Calculus”un çömezlerinin çözmeye çalıştığı “üç yüz” macerasının hikayesi. “Yavrum, dünyanın üç yüzü vardır. Birinci yüzü ilahi isimlere bakar, onların aynalarıdır. Bu yüzün de ayrılık, bitip gitme, yok olma yoktur, belki tazelenme ve yenilenme vardır. Dünyanın ikinci yüzü sonsuz aleme dönüktür, ahiretin tarlasıdır. Bu yüzünde baki meyveler yetiştirilir, fani şeyler bakiye çevrilir. Üçüncü yüzü de bizlere bakar, biz fani insanların sevgilisi olan dünya hem ticaret yeri hem de imtihan meydanıdır. İşte bu üçüncü yüzdeki bitip tükenmelerin, ölüm ve yokluğun acılarına ve yaralarına çare ise gözünü sonsuz hayata dikmektir." s.217 Çok çok sevdim, keyifle okunsun ;)
Üç YüzEngin Yıldırım · Doruk Yayınları · 011 okunma