İlk Yayın Tarihi:
5 Temmuz 2022
Doruk Yayınları

Calculus ve çömezlerinden “üç yüz” bilmecesi
2025 99. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2025 21:59
“İnsanların çoğu dünyaya âşıktır. Bilmezler ki birbiri içinde üç büyük dünya var: Birisi ilahi isimlerin aynasıdır ki insan çevresinde olup biteni sinema perdesi gibi olan bu aynadan izlesin. İkinci yüzü ahiretin tarlasıdır ki insan bu dünyada güzellikler eksin de ahir dünyada güzellikler biçsin. Üçüncü yüzü ise gaflet içindeki insanın oyun ve oyalanma yeridir.” s.217 Bir Bölü Sonsuz kitabının devamı olan Üç Yüz yine canım Engin Yıldırım hocamın muhteşem anlatımıyla bizleri karşılıyor. Meşhur “Calculus”un çömezlerinin çözmeye çalıştığı “üç yüz” macerasının hikayesi. “Yavrum, dünyanın üç yüzü vardır. Birinci yüzü ilahi isimlere bakar, onların aynalarıdır. Bu yüzün de ayrılık, bitip gitme, yok olma yoktur, belki tazelenme ve yenilenme vardır. Dünyanın ikinci yüzü sonsuz aleme dönüktür, ahiretin tarlasıdır. Bu yüzünde baki meyveler yetiştirilir, fani şeyler bakiye çevrilir. Üçüncü yüzü de bizlere bakar, biz fani insanların sevgilisi olan dünya hem ticaret yeri hem de imtihan meydanıdır. İşte bu üçüncü yüzdeki bitip tükenmelerin, ölüm ve yokluğun acılarına ve yaralarına çare ise gözünü sonsuz hayata dikmektir." s.217 Çok çok sevdim, keyifle okunsun ;)
2025 17. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2025 15:28
Sevgili Engin Yıldırım'ın kaleminden çıkan ve Bir Bölü Sonsuz ’un devamı niteliğinde olan bir kitaptır Üç Yüz . Büyük bir zevkle okudum; çünkü Yıldırım, Bir Bölü Sonsuz ’da karakterlerin adını ve cinsiyetini bize belli edecek hiçbir ipucu vermemişti. Özellikle okuyan diğer okuyuculara sorunca, herkeste farklı cinsiyet algıları oluştuğunu fark ettim. İşte tüm bu sebeplerle Üç Yüz’ü büyük bir heyecanla okuyorsunuz. Sayfaları çevirirken tahminlerinizin doğruluğunu test etme imkânına sahip oluyorsunuz. Bir Bölü Sonsuz ’da ana karakter Calculus ve son çömezinin hikâyesine tanık olurken, Üç Yüz ’de Calculus’un bir araya gelen dört çömezinin; onun ölümünden sonra defterinde buldukları “Üç Yüz” yazısının sırrını çözme hikâyesini okuyoruz. Kitabın en sevdiğim yönü, her bölümü farklı bir çömezin bakış açısından okuyor oluşumuzdu. Hayatta hepimizin farklı hikâyeleri, acıları ve imtihanları olduğu gibi, her çömezin de içinden bambaşka bir hikâye çıkıyor. Ayrıca karakterlerin diyalogları sayesinde sevgili Yıldırım’ın matematik, fizik ve psikolojiye olan hâkimiyetini net bir şekilde görebiliyoruz. Her bir karakterin, hayatlarının zor dönemlerinde Calculus’a duyduğu özlemle birlikte, bir öğretmenin işini hakkıyla yaparsa kaç farklı insanın hayatına dokunabileceğini görüyoruz. Bir öğretmen adayı olarak beni derinden etkiledi. Üç Yüz’ün sırrını romanın sonlarına doğru öğrendiğimiz için ucu açık kalacak, okuyucunun yorumuna bırakılacak zannetmiştim. Ancak kitabın sonunda, aslında bazı şeylerin zannettiğimiz kadar karmaşık olmadığını ve bazen sadece basit düşünmenin yeterli olabileceğini fark ettim. Tenkit edeceğim tek nokta ise ilk kitaba göre matematiksel kısımların daha fazla olmasıydı. Herkesin basitçe anlayabileceği biçimde anlatılmış olsa da bazı kısımlar okurken beni yordu. Ama bir
2022 25. kitabı
Bir Bölü Sonsuz'un ana karakteri matematikçi Calculus’un akademisyenlik yaptığı yıllar boyunca yetiştirdiği çömezleri, beklenmedik ölümünden dört sene sonra, bu romanda, bir araya geliyorlar. Bir Bölü Sonsuz'da karşılaştığımız çömezin tek olmadığını görüyoruz. Calculus'un öğretileri, bambaşka hayatlar yaşayan bu matematikçilerin yollarını kesiştiriyor. Tanışmalarının sebebi ise küçük bir defter ve ilk sayfasında Calculus’un el yazısıyla yazılmış "ÜÇ YÜZ" kelimeleri oluyor. Uzun uğraşlara karşın anlamlandıramadıkları bu iki kelimenin sırrını bulmak üzere çıktıkları serüvende çömezlerin diyaloglarında matematik, fizik, psikoloji gibi bilimlere ait konular ve hayata dair anekdotlar yer alıyor. İçinden çıkamadıkları bilinmezliğe yaşlı bir kadının bakış açısından verilen yanıt ise çömezleri, dolayısıyla okurları şaşırtıyor. Bir Bölü Sonsuz'un yalın anlatımı bu romanda yerini daha ayrıntılı bir tarza bırakmış, yaşantılar da geniş bir sahaya yayılmış ve farklı tatta bir matematik romanı olmuş.

Engin YıldırımYazar · 3 kitap
İzmir'de dünyaya geldi. Çocukluğu Ankara'da, ilk gençliği Isparta'da geçti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik Öğretmenliği'nden mezun olarak küçük yaştan beri hayallerini süsleyen öğretmenlik mesleğine kavuştu. İstanbul ve Denizli’de yüzlerce öğrenci yetiştirdi. Mesleği de yaşı da kemale erdikten sonra, matematiğe olan sevgisinin ötesindeki edebiyat düşkünlüğünü bastıramayarak yazarlık deneyimlemeye karar verdi. Yirmi beş yılı aşkın süredir lise öğrencileriyle yakın iletişim içinde olmanın avantajıyla gençlerin dilinden anlayan ve anlatan romanlar yazmaya başladı. Ülkemizde yazılmış ilk matematik romanı Bir Bölü Sonsuz 2019 yılında, ikincisi Eksi Bir ise 2020 yılında yayımlandı. Yazarın son yapıtı Üç Yüz 2022 yılında okurlarıyla buluştu. Evli ve iki çocuk annesidir.