2018 12. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2018 07:46
Gurur ve Önyargı | Kitap Yorumu Yoruma ne yazacağımı bilememekle başlamak istiyorum. Yani... Cümleleri gerçekten toparlayamıyorum. Harika bir yazar, harika bir klasik, bittiğine üzüldüğüm bir kitap.. Aslında kitabı okuma sebebim herkesçe okunan bilinen bir klasik olmasıydı. Sadece olaylara bakarak okuyacağım bir kitap olsaydı büyük ihtimalle okumazdım. Olaylar tamamen evlilik, zenginlik, refah içinde yaşama isteği ile ilgili ama Austen farklı bir bakış açısıyla, zekice esprilerle ve mükemmel iğnelemeli konuşmalarla olayları bile sevdirdi bana. Ve tabi ki bunların yanında azımsanmayacak kadar önemli olan insan psikolojisinin , insanın gereksiz gururu ve önyargısına dair çok güzel bir konusu var. Anne Mrs.Bennet 'ın tek derdi kızlarını zengin bir kocaya vermek ve Mr.Bennet ise çocuklarının mutluluğunu isteyen bir baba. Kitapta genel olarak bu taşralı ailenin kızlarının aşk hayatları ele alınıyor. Yapabileceğim tek olumsuz eleştiri kitapta çok fazla isim tekrarı olmasından dolayı ilk 100 sayfada karakterleri baya karıştırdım , öyle böyle 200'e geldim ve filmi izleyip okumaya devam etme kararı aldım. Filmi okuduğum yere kadar izledim ve çok zevk aldım. Kitaptan soyutlanılmamış ve hatta cümleler bile kitaptan alınmış. Zaten Keira Knightley'nin oyunculuğu tek kelimeyle muhteşemdi, Elizabeth'i aynen kitaptaki gibi canlandırmış. O yüzden benim gibi hala okumamış olanlar varsa karakterleri karıştırdıkları noktada filmle kitabı birlikte götürebilirler. Filmden sonra kitap daha çok zevk verdi. İsim tekrarı dışında kitap tam bir efsaneydi, kesinlikle okumanızı ve filmi de izlemenizi tavsiye ederim.*** * * * Eğer bir kadın sevgisini sevdiği adamdan aynı beceriyle saklarsa elde etme fırsatını kaçıranlar, o zaman dünyanın da haberi olmadığına inanmak zayıf bir teselli olur. * * * Pek azımızda cesaret verilmeden gerçekten aşık olabilecek yürek vardır. * * * Her duygusal tepki aklın sınamasına tabi tutulmalıdır; kanımca, gösterilecek tepki duyulan ihtiyaçları doğru orantılıdır. * * * Hanımların bazen dikkat etmek için kullandıkları tüm yöntemlerde bayağılık vardır. Kurnazlığa yakın her şey basitliktir. * * * - Şiiri hep aşkın gıdası olarak düşünürdüm. + Sağlıklı, güçlü, iyi bir aşk için doğru olabilir. Zaten güçlü olan bir şeye her şey iyi gelir. Ama eğer zayıf, cılız bir eğilimse tatlı bir sone açlıktan öldürür onu. * * * Katı kincilik karakterdeki bir gölgedir. * * * Görüşlerini hiç değiştirmeyenlerin ilk başta doğru yargıya varmaları bilhassa zorunludur. * * * Her parçası keyif vaat eden bir plan asla başarılı olamaz; büyük bir hayal kırıklığını önlemenin tek yolu ufak bir sıkıntıyı savunmaktır. * * * GEÇMİŞİN SADECE HATIRLAMAKTAN ZEVK ALDIĞINIZ KADARINI DÜŞÜNÜN.
Gurur ve ÖnyargıJane Austen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,8bin okunma