On kişiydiler ve sonra kimse kalmadı
2025 12. kitabı
Polisiye kurgularda en sevdiğim şey kendimizi dedektifin yerine hiçbir engel olmadan koyabiliyor oluşumuzdur. (Emin olun buna fırsat tanımayan çok kitap var) Kapaktan, kapak arkası yazısından ve bu kitap hakkında duyup okuduğunuz her şeyden anlaşılacağı üzere olaylar izole bir adada geçiyor. Adaya gizemli bir iş insanı tarafından davet edilen sekiz kişi ve iki hizmetliden birinin ansızın öldüğü ve diğerlerinin en karanlık sırlarının ortaya serildiği gece adada hem yapabilecekleri hem de bildikleri bakımından tehlikeli, konukların deyimiyle aklını kaçırmış, bir katil olduğuna karar veriyorlar. Ancak sorun şu ki malikânenin uşağı, adada bu on kişiden başka kimse olmadığına emin. İşte tam bu yüzden kendinizi bir dedektif ilan ederek tüm karakterleri dikkatle inceliyor ve katilin kim olabileceği hakkında teoriler oluşturabiliyorsunuz. Karakterler tabii ki sizin arkanızdan da iş çeviriyorlar :) ancak gerçekten ama geçekten dikkatli okursanız (ben notlar alarak okudum) katili bulmak ya da en azından birkaç şüpheli elde etmek imkansız değil. Meşhur cinayet dosyalarından birini çözüyormuşsunuz gibi okuyabileceğiniz ancak bir oyundan çok daha nitelikli bir kurgusu olan bu kitap, karakterlerin hikayelerine değinirken size de ahlâk anlayışınızı sorgulatıyor. Siz, kimsenin öğrenmeyeceğine kesinlikle ve kesinlikle emin olduğunuz bir suç işler miydiniz? Ya da bu suç ne kadar ağır olurdu?
On KişiydilerAgatha Christie · Altın Kitaplar · 202143,6bin okunma