Rüzgarın Adı ve Yerdeniz serisini karıştırın, etkileyiciliklerini 7 kat azaltın ve bol bol ırkçılık yaparak ırkçılığı eleştirin: İşte size Babil!
Sürekli “beyazların” ne kadar kötü yürekli olduğu hakkındaki propagandalar beni çok rahatsız etti. Ya kitapta bir tane mi iyi “beyaz” olmaz kardeşim. Yok. “Beyazların” heppppsi kötü.
Ben okumadan spoiler yemiştim birisi hakkında kitabı okurken de Allah Allah o bahsedilen şeyi niye yapacak, bahanesi ne olacak diye kafa patlattım. Çünkü karakter gelişimi gayet iyi ilerliyordu mantık çerçevesinde sorguluyordum ne olmuş olabilir diye ama yok. Hata bende. Ben yazarın “beyazlara” karşı bu kadar nefret dolu olduğunu bilmiyordum.
Neyse karakter yapacağını yaptı nedenini falan da açıkladı kendi çapında ama benim ağzım ayrıldı HANİ NE ALAKA ablacım O kadar saçma dayanaklar sundu ki kitabın o kısmına kadar okuduğum ve gayet düzgün, mantıklı bir karakter gelişimi geçiren şahıs gitti, yerine başkası geldi sanki. Sırf “beyaz” diye yazar hmmm bunu nasıl kötü göstersem… Heh şöyle olsun diye saçmalamış.
Daha kitabın yarısından fazlasını onun Ağzından okuduğumuz Robin efendiye yeni geldik. Öyle avel… Öyle MAL ki. Söyleyecek laf bulamıyorum kendisine nerden tutsam elimde kalıyor. Sinir krizleri geçirdim onun yüzünden hareketleri tutarlı bile değildi. Her önemli bir durumun ya da olayın içine düştüğünde bir süre önümdeki duvara bakıp acaba bu sefer nasıl bir salaklık yapacak diye zihinsel bir hazırlık sürecinden geçtim. Beni çok yıprattı.
Zaten saçma salak bir sondu sonunu da beğenmedim.
Tek beğendiğim kısımlar çeviriyle ilgili olan bölümlerdi. Oralarda baya emek var. Belli yani. Genel olarak okulun ve derslerin kurgusunu başarılı buldum. Ama biraz da boğuyor o kısımlar haberiniz olsun. Yani fantastik kitap diye aldıysanız beğenmezsiniz muhtemelen çünkü fantastik olan tek kısım o dünyanın en kıymetli eşyaları olan büyüyle işlenmiş gümüşler. Ama onları açıklarken bile çok akademik bir tavır izlenmiş. Yoğun bir anlatım vardı.
Demem o ki dünyanın en kötü kitabı değil tamam ama bunu okuyacağınıza gidin Rüzgarın Adını okuyun bence. Bu kitap ilginizi çektiyse o da çeker muhtemelen ve onun dili ve işleyişi bunu tekler.
Sırf akademik kısımlardaki araştırmalardan ve emeğe saygıdan 6 veriyorum.