“ Ölümün Zarafeti “
2025 74. kitabı
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun çökmekte olduğu bir dönemde, genç süvari subayı Baron Bagge, bir emirle ölümün içine atılıyor. Ama o, ölmüyor ya da ölüyor da farkında olmuyor. İşte bu belirsizlik, kitabın büyüsü . Bagge, ölümle karşılaştığı anda aslında yaşamın özüne dokunuyor. Bu yüzden kitap boyunca duyduğun şey sadece ölümün uğultusu değil insanın içindeki sonsuzluk isteği. Alexander Lernet Holenia’nın Baron Bagge’i, bakıldığında sadece bir savaş hikayesi değil ölümle yaşamın birbirine karıştığı, rüya gibi bir bilinç yolculuğu. Kitabı okurken, zamanın ve mekanın bulanıklaştığını hissediyoruz Bagge’nin yaşadıkları, gerçek ile rüya arasındaki ince çizgide yürüyen bir ruhun serüveni gibi. Genç subay Baron Bagge, savaşın kaosu içinde ölümü tadacak gibi olur, ama sonra kendini bir başka gerçeklikte bulur. Ölmüş gibi görünse de aslında zihni farklı bir boyutta yaşamaya devam eder . Kitaptaki en büyüleyici figür ise Stefanie von R. o, sadece bir aşk objesi değil ölümün estetik ve zarif bir simgesi. Bagge’nin ona duyduğu aşk, hem bir kurtuluş hem de bir mahvoluştur ölüm ve aşk iç içe geçer. Tıpkı antik mitlerdeki Persephone gibi, güzellik ve ölüm bir araya gelir. Lernet Holenia, bu novella ile ölümün yalnızca korkutucu bir son olmadığını gösteriyor. Ölüm, zarif bir misafir gibi gelir rüya ile gerçek arasında dolaşan, aşkı ve yaşamı yeniden tanımlayan bir deneyim sunar. Baron Bagge, hayatın ve ölümün sınırlarını hissettiren, etkileyici bir okuma.
Baron BaggeAlexander Lernet-Holenia · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024205 okunma