·303 syf.····Okunma: 16 Ekim 2025 12:25 Son zamanlarda sarı kapağı ile her alışveriş listemin önüne arkasına güneş gibi doğan kitabı sonunda aldım ve okudum.
Athena Liu, Çin doğumlu Amerikalı bir yazar. Kitapları ile hatrı sayılır bir kitleye ulaşıyor. Arkadaşı June Hayward ise edebiyat dünyasında yer edinememiş. Evde birlikte içki yudumlarken bir anda pankek yapmaya karar veriyorlar ve Athena pankeği yerken boğulup ölüyor. June ise krizi fırsata çevirip arkadaşının notlarını kendine pusula yapıp bir kitap yazıyor ve istediği şöhreti yakalıyor. Fakat June'u engebeli bir yol bekliyor.
Kitap biraz fazla ayrıntıya girip yer yer de tekrara düştüğü için arada sıkıyor ama yazarın dili çok akıcı olduğundan bir çırpıda okuyup bitirdim. Yazar, temele bir olayı koyup yayın dünyasında karşılaştığı tüm zorlukları ve çirkinlikleri anlatıp adeta bize içini dökmüş. Irkçılığı, sosyal medyanın acımasızlığını, ve hak kavramının kişinin çıkarının başladığı yerde boynu bükük kalmasını eleştirmiş. Beyazların, makyaj yoluyla Asyalı gibi görünmeye çalışmasına "Sarı Yüz" deniliyormuş. Bu bağlamda kitabın adını da çok beğendim. Bir okur olarak yazarların yaşadığı süreçleri okumayı sevdim.