2024 21. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2024 00:00
Her mısrada hem bir yara, hem bir umut gizli. Bu kitap bana göre bir şiir kitabından çok daha fazlası bir ruhun yolculuğu, bir ülkünün yankısı, bir yalnızlığın kutsal günlüğü. Atsız’ın dizelerinde öyle bir netlik, öyle bir içtenlik var ki, insan okurken kendi kalbinden bir ses duyuyor. Sanki yıllardır söyleyemediğin bir şeyi o senin yerine dile getirmiş gibi. “Yolların Sonu” sadece bir şiir değil, insanın kendi benliğine tuttuğu bir ayna. Her dizesi bir yara izi kadar derin, bir dua kadar sessiz. “Bugün yollanıyorken bir gurbete yeniden / Belki bir kişi bile gelmeyecektir bize” derken, yalnızlığı kutsal bir kabullenişe dönüştürüyor. O yalnızlık, bir yenilgi değil; bir ruhun kendine sığınışı gibi. Kitabın geneline yayılan o duygusal ton, sadece melankoli değil, bir direniş sesi de. Atsız’ın dizelerinde, gururla kırılmış bir yürek var. Sevmenin, inanmanın, savaşmanın bedelini ödemiş bir yürek. “Bir kemiğin ardında saatlerce yol giden / İtler bile gülecek kimsesizliğimize” derken, acıdan korkmayan bir ruhun konuştuğunu hissediyorsun. Bu kitapta öyle dizeler var ki, okurken yalnızca gözlerin değil, kalbin de sızlıyor. Ama Atsız’ın şiirleri karanlıkta kaybolmuyor. Her satırında bir ışık parçası, bir umut kıvılcımı var. O umut, insanın kendisine, milletine, geçmişine ve geleceğine duyduğu inançtan geliyor. “Yolların Sonu”, hem bir bitiş hem bir başlangıç. Bazen yorgun bir adamın duası gibi, bazen sönmeyen bir ülkünün yankısı gibi. Atsız, duygularını süslemiyor, saklamıyor, utanmıyor. Bu yüzden bu kitap sahici geliyor insana. Bazen bir tren istasyonunun sessizliğini, bazen bir savaş meydanının tozunu, bazen de bir kalbin dar sokaklarını hissediyorsun satırlarda. Yolların Sonu benim için, yalnızlığı kabullenmenin, acıyı bile sevmenin kitabı oldu. Çünkü her yolun sonu aynı yere çıkıyor: insanın kendi içine. Atsız’ın o kendine has sesinde, ben hem bir yurt hem bir kalp buldum. Ve o kalpte, tüm yalnızlara, tüm inat edenlere, tüm susup da duyanlara yer vardı.
Şiir
Yolların SonuHüseyin Nihâl Atsız · Ötüken Neşriyat · 20198,8bin okunma