Yazgının Eli
2025 71. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2025 00:49
Anlatacaklarım yetersiz kalacak — bunu en başa koyuyorum, çünkü kelimeler gerçekten de bu eserin ağırlığını taşımaya yetmiyor. Bu eser mi demeliyim bilemiyorum — “başyapıt” kelimesi bile onun gücünü anlatmaya yetmiyor. Sanki başyapıtın da ötesinde, edebiyatın sınırlarını aşan, insan ruhunun en derin katmanlarına kazınmış bir şey bu. Ne şekilde adlandırırsam adlandırayım, kelimeler hep eksik kalıyor. Bu kitabı anlatmak kolay değil; her cümlesi insanın içine işler, her sayfası sanki başka bir dünyanın kapısını aralar. Okurken hissettiklerimi burada dile getirebileceğimi sanmıyorum — çünkü bu yalnızca bir okuma deneyimi değil, bir tür yüzleşme; insanın kendine tuttuğu aynalardan biri. Kitabın yaşattığı duyguları, zihinde açtığı sorgulamaları, kalpte bıraktığı yankıyı tarif etmeye çalışmak neredeyse imkânsız. Belki de bu yüzden bazı kitaplar anlatılmak için değil; sessizce, derinden hissedilmek için yazılır. Bir atasözü vardır: “Etme, bulursun; inleme, ölürsün!” (s.928) Özet — can alıcı nabız: Roman, bir haksızlığın kıvılcımıyla başlar; oradan intikam, öfke, varlık ve yokluğun sınırlarında dolaşan bir dönüşüme sürüklenir. Bu dönüşüm ne sadece bir intikam hikâyesidir ne de yalnızca bir macera; insan ruhunun hem zedelendiği hem de yeniden biçimlendiği bir laboratuvar gibidir. Her sayfada akıl oyunları, tahmin edilemez düğümler ve birden açılan yeni karakterler vardır; geçmişleri birbirine dokunur — tıpkı bir çorap söküğü gibi: bir düğümü çekersiniz, geçmişten gelen onlarca ip bir anda çözülür ve hepsi, şaşırtıcı bir ustalıkla, tek bir noktada toplanır. Kitap, “yok artık” dedirtecek türden bir kurguya sahip; akıl oyunlarıyla örülü, tahmin edilemez olaylarla dolu bir hikâye; heyecan ve merak duygusunu son ana kadar diri tutuyor. İntikam ve metaforik derinlik: İntikam burada yüzeysel bir öç alma duygusu değildir; o, öfkenin, adalet arayışının, Tanrı’yla hesaplaşmanın ve insanın kendine dönmesinin iç içe geçtiği bir süreçtir. Dantès’in yaşadıkları, öfkeyi bilgece ya da şeytanca kullanma arasındaki o ince çizgiyi ortaya koyar. “Kötüler böyle ölmezler, çünkü Tanrı onları, intikamlarının aracı yapmak için korumasına almıştır” (s.426) diyen bir cümle var romanda — kötülüğün, olayların akışında nasıl beklenmedik işlevler üstlendiğine dair ürkütücü bir not. Bir diğer satırsa der ki: “Her kötülüğün iki ilacı vardır: zaman ve sessizlik.” Bunlar romanda yalnızca özdeyiş değil; karakterlerin kaderlerini şekillendiren gerçek stratejilerdir. Edmond Dantès: Onu adlarıyla çağırmayacağım; Dumas’ın kurduğu kimlik oyununda isimler, maskeler ve pozlar gelip geçicidir. Dantès bir gemici, bir mahkûm, bir bilge, bir gölge, bir hesapçıdır — ama hepsinden öte, yaşanmışlığın içinde yoğrulmuş bir insan. Onunla karşılaştığınızda, insanlar karşısında ne bulduğunu, ne sakladığını sezersiniz; deliller, rahipler, simgeler romanda dolaşır ama Dumas sizi doğrudan bilgilendirmez — hissettirir. Onu okurken çoğu zaman bir şeytanla pazarlık etmiş gibi hissettim; ama bu şeytani yön, yalnızca karanlık bir güç değil, aynı zamanda yaratıcılığın, intikamın ve kaderle pazarlığın metaforuydu. Edmond Dantès, intikam planını ilmik ilmik işlerken ruhunuzu adeta satın alıyor. Dumas’ın ustalığı: Alexandre Dumas karakterleri yalnızca çizmez; onları teşhis eder. Her isim bir ikon, her hareket bir dönemin tanıklığıdır. Okurken kafanız karışmaz — tam tersine, ne kadar çok karakter girerse girsin, her biri zihninizde yerli yerine oturur. O, bir portre değil, teşhis koyar: kibirle ahlakın, güçle zaafın birbirine karıştığı klinik bir bakışla. Bir baloda geçirilen on beş dakikanın, bir bakışın, bir duruşun önemi romanda katman katman hissedilir. Dumas’ın derin gözlemi, kişilikleri toplumsal birer işaret haline getirir; böylece okurun aklı, yazarın elinde hiçbir zaman kaybolmaz. Betimlemeleri hem ironik hem estetik; doğa diliyle konuşur. Gerçekten fizyonomiyi karakter kurmanın bir sanatı haline getiren yazarlardan biridir; karakterlerin yüz hatları yalnızca dış betimleme değil, ahlaki eğilimlerinin, gizli tutkularının ve kaderlerinin yansımasıdır. Bu yönüyle Dumas, neredeyse bir fizyonomist gibi yazar — Balzac, Dostoyevski ve Tolstoy gibi. Kişisel not: Klasikleri genelde uzun bulurum; bazen onların gereksiz tekrarlarına tahammül edemem. Bu yüzden Monte Cristo Kontu ’nu erteledim. Bitirdiğimde ne kadar yanıldığımı fark ettim: pişmanım. İlk kez bir klasiği “kısa” buldum. Evet, kısa — çünkü hiçbir sayfa boşuna durmuyor; macera, aksiyon, gerilim, varoluşsal sorgulamalar, umut ve aşk hepsi dolu dolu var romanda. Dumas bana, klasiklerin de nasıl nefes aldırabileceğini gösterdi. Neden okunmalı: Bu eser sadece bir macera romanı değil; insan ruhunun hırs, acı, bağışlama ve dönüşüm trajedisine yazılmış bir destan. Okuyan her kişi, kendi iç dünyasında bir şeylerin yerinden oynadığını hissedecek. Eğer macera, gerilim, derin psikolojik dönüşümler ve varoluşsal sorgulamalar ilginizi çekiyorsa, bu kitap size daha fazlasını sunacak — çok daha fazlasını. Benim içinse okunması gecikmiş bir keşifti; her satırında yeni bir anlam, yeni bir kırılma, yeni bir yankı buldum. Kapanış: Bu kitabı anlatmak değil, içine girmek gerektiğini tekrar ediyorum. Anlatmak zayıf kalır; yaşamak gerekir. Burada yazdıklarım, yalnızca okuma anında hissettiklerimin, tünelin bir yanından parlayan ışığın taslağı. Okuyun; çünkü Dumas size sadece bir hikâye sunmuyor — size hesabı sorulan ve soran bir aynayı veriyor.
Monte Cristo KontuAlexandre Dumas · İthaki Yayınları · 201037,1bin okunma
13 +1'leme
14,4bin Gösterim
Alper bey, birçok incelemenizi okudum en güzeli bu olmuş diyeceğim ama belkide en sevdiğim kitap olduğundan diğer incelemelere haksızlık ediyorumdur. Neyse bu incelemeye bir katkım olsun diye en sevdiğim sahneyi ve Alexander Dumas'ın kitabın başında bize verdiği spoilerı sizle paylaşayım istedim: Edmond dantes haksız yere tutuklanınca eşi Mercedes'ten ayrılma zamanı gelmiştir. Mercedes ona "Adieu, Dantes ! adieu, Edmond !" derken Edmond içindeki inanç ve umutla vedalaşırken Mercedes'in kullandığı "Adieu(elveda)" kelimesi yerine bunu bir bitiş olarak görmediğinden "Au Revoir"(tekrar görüşeceğiz anlamındaki hoşçakal) kelimesini kullanır ve "Au revoir, Mercédes !" der. Bu ayrılığı birisinin son görmesine rağmen, diğerinin inancla ağızdan çıkan bu kelimenin kitabın sonunda kader yankısı olarak karşımıza çıkması çok takdire şayan gelir kendi adıma. Başka bir açıdan bakarsanız da şu var ikiside aynı kelimeyi kullanabilir miydi? Bunun cevabı kesinlikle hayırdır "Adieu" kelimesinin köküne bakacak olursak Dieu (Tanrı) kelimesini kullanarak işe maneviyat, duygusallık ve Kaderi katan Dumas "Au revoir" kelimesi ile de umudu ve inancı ayakta tutuyor kitap boyunca, ikiside aynı kelimeyi kullansaydı bunlardan biri eksik kalacaktı bunu Dumas çok iyi biliyordu." Elinize ve yüreginize sağlık bu güzel inceleme için 🙏 hizliresim.com/og9i5hi
Alper Turgay
Abdullah K. “yeni bir dil öğreniyorsam” hocam maşallah nazarlar değmesin. Hep özendiğim lisede Almanca dil okumama rağmen değerini bilemedim gençlik şimdi nasıl telafi ederim derdindeyim. Size özendim. O zaman böyle ayrıntılar olursa bizleri bilgilendirirseniz mutlu olurum🙏😊.
Kaleminize ve emeğinize sağlık harika ötesi bir inceleme olmuş okuyunca bu nasıl bir inceleme dedim kaleminiz bir efsane🙏🏻🙏🏻
Alper Turgay
Bu satırları okumak insana bir an durup gülümsetiyor😊. Söylediklerinizi içtenliğinizle hissettirdiniz, bu bile başlı başına değerli. Çok teşekkür ederim, iyi ki okudunuz. 🙏🌿
Emeginize saglik , mükemmel tespitler📚👏 kitabı bu yıl ben de okudum neden bu kadar geciktiğimi sorguladım hep... Benim de herkese okumasını önerebileceğim bir baş yapıt🥰📚📚
Alper Turgay
Çok teşekkür ederim 🙏😊. Özellikle klasiklerden korkanlara ilk okuması için önerilebilir ki bizim gibi daha fazla geç kalmasınlar😉
Monte Kristo Kontu’na dair bu muazzam incelemenizi büyük bir zevkle okudum. Yalnızca bir kitap analizinden çok daha fazlasını; bir edebiyat yolculuğunu, derin bir bakış açısını ve neredeyse şiirsel bir düşünce zincirini sizden dinlemiş oldum. Metninizdeki metaforların zekası, karakter tahlillerinizin inceliği ve Dumas’ın evrenine getirdiğiniz yorum, gerçekten takdire şayan. Kitabın ruhunu bu denli derinden kavrayıp, okuyucuya yepyeni kapılar açabilmeniz, ancak edebiyatla kurulan samimi ve derin bir bağla mümkün. Ben de yaklaşık bir yıl önce bu dev eseri okumuş, o karmaşık intikam ağının ve Edmond Dantes’in dönüşümünün etkisinde uzun süre kalmıştım. Ancak sizin yazınızla adeta kitabı yeniden ve bu kez çok daha zengin bir bakış açısıyla okudum. Özellikle son paragraftaki o güçlü, adeta vurucu cümleler, zihnimde uzun süre yankılanacak gibi. Bu denli kapsamlı ve estetik bir inceleme için size şükranlarımı sunuyorum. Kaleminiz daima bu denli berrak, düşünceleriniz bu denli ufuk açıcı olsun. Edebiyat dünyamıza kattığınız bu değer için tekrardan teşekkür ederim. Not: Yorumu biraz uzun tuttuğum için şimdiden affola 🙏
Alper Turgay
Bu güzel, incelikli ve ayrıntılı gözlerle okuyup yaptığınız yorum için çok teşekkür ederim. İncelemelerim bu aralar biraz uzun kaçıyor; ben de bunun için affola diyeyim. Ama böylesine uzun bir incelemeye böyle uzun bir yorum hiç de abest kaçmıyor. Bazı metinler kısalmaya değil, akmaya niyetli oluyor. Ben de o akıntının önüne set çekemiyorum. İlginiz ve içtenliğiniz benim için çok kıymetli.
Emeğinize sağlık, kitap kadar anlamlı bir inceleme olmuş. Çok severek okuduğum,bende yeri ayrı olan bir eser.
Alper Turgay
Çok teşekkür ediyorum 😊🙏 Benim içinde yeri çok çok ayrı olan bir başyapıt.
👏🏻👏🏻👏🏻
😊😊🙏