2025 174. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2025 14:42
Ağrı Dağı Efsanesi – Yaşar Kemal Bu romanı okurken ilk hissettiğim şey, Yaşar Kemal’in dilinin büyüsüydü. O betimlemeler, doğayı insan gibi konuşturan anlatımı, her kelimesiyle Anadolu’nun kokusunu hissettirmesi… Gerçekten de edebiyatta onun kadar doğayı yaşayan bir yazar azdır. Ağrı Dağı burada sadece bir dağ değil; gururun, aşkın, imkânsızlığın sembolü. Romanın merkezindeki Gülbahar ve Ahmet’in aşkı, destansı bir yoğunluğa sahip. İki insanın birbirine olan sevgisi, toplumun kurallarına, geleneklere, hatta ölüm korkusuna bile meydan okuyor. Bu yönüyle kitap, hem bir aşk hikâyesi hem de insanın özgürlüğe duyduğu özlemin anlatısı. Ama Yaşar Kemal’in üslubu bazen öylesine şiirsel ve yoğun ki, hikâyenin duygusuna kapıldığın kadar akışını da kaybediyorsun. Yer yer betimlemeler o kadar uzun sürüyor ki, romanın temposu düşüyor. Özellikle diyalogların azlığı ve karakterlerin iç dünyalarının daha çok semboller üzerinden anlatılması, duygusal yakınlığı zaman zaman zayıflatıyor. Bununla birlikte, eserin temel gücü mitik anlatımında. Yaşar Kemal, Anadolu’nun halk kültürünü, destanlarını ve söylencelerini çağdaş bir romana öyle ustalıkla taşımış ki, kitap neredeyse bir halk hikayesi havasında okunuyor. Bu da onu klasik bir aşk romanından çok daha derin bir yere taşıyor. Eksik bulduğum bir diğer yön, kadın karakter Gülbahar’ın biraz fazla “ideal” çizilmiş olması. Gerçek bir kadın olmaktan çok, bir simgeye dönüşüyor bazen. Onun acısı, aşkı, korkuları bize ulaşsa da, insan olarak içsel derinliği zaman zaman eksik kalıyor. Buna rağmen kitabın sonu… O kadar güçlü, o kadar dokunaklı ki. Aşkın hem en saf hem de en yıkıcı halini tek bir sahnede anlatıyor. Yaşar Kemal’in destansı diliyle birleşince, insanın içinde hem bir güzellik hem de bir sızı bırakıyor. Sonuç olarak: Ağrı Dağı Efsanesi, mükemmel bir atmosfer ve lirik bir dil sunuyor; aşkın gururla, özgürlükle, ölümle sınandığı bir destan. Ancak zaman zaman fazla ağırlaşan anlatımı ve karakter derinliğindeki eksiklikler, kitabı herkes için kolay okunur olmaktan çıkarıyor. Yine de sonunda insana şu duyguyu veriyor: “Bazı aşklar yaşanmak için değil, anlatılmak için vardır.”
Ağrıdağı EfsanesiYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202536,1bin okunma