·70 syf.·
2025 3. kitabı
Bir erkek bir kadınla evlenmeye karar verdiğinde neden kadının da buna dünden razı olduğunu düşünüyor? Niçin insanlar kadınların bu hayattaki tek gayesinin “evlilik” eylemini gerçekleştirmek olduğunu zannediyor? Evlenmek ya da EV’lenmek bir kadını bekar kadınlardan üstün hale mi getiriyor? Biz neden hala bu yüzyılda bu soruyu soruyoruz? Hiç düşündünüz mü neden erkekler şaşalı, gösterişli ve tüm (aslında kendilerine ait küçücük) dünyaya duyururcasına evlilik teklifleri yapıyor? Ya da bazı kadınlar neden böyle evlilik tekliflerine gıpta ile bakıyor? Peki ya erkekler neden evlilik teklifleri karşısında sanki karşısındaki kadına dünyayı sunmuş, cennetten arsa satmış, onu sanki yarı-insanlıktan tam-insana taşıyacak bir lütufta bulunmuş gibi hissediyor? Neden? Neden? Biz kadınlar, tek gayemiz evlenmek mi yani? Hiç başka hayalimiz amacımız ya da dümdüz yaşama isteğimiz yok mu bizim? Bir kadının bir evlilik teklifini reddetmesi hayatının hatası mı yani? Kitapta tabii ki özellikle evlilik teklifinin reddi üzerinde durulmuyor yanlış anlaşılma olmasın lakin, değinmek istediğim çok çok mühim bir nokta var: Salome bu yüzyılda bile niçin Nietzsche’nin ve Freud’un evlilik tekliflerini reddeden kadın olarak anılıyor? Neden yazdıklarıyla, yaptıklarıyla, duruşuyla anılmıyor? Bir kadını yücelten tek nokta erkekler tarafından beğenilmek ve beğenilmesine rağmen onları reddebilecek güce sahip olmak mı? Salome’nin Feniçka’sından anladığım kadarıyla, insanların bu yüzyılda kendisinin böyle andığını görse aklını kaçırırdı.19. yüzyılda feminist bir duruş sergilemeye çalışan kadın bir yazarsın ve (kesin olmasa da) dünyadaki ilk kadın psikanalistsin, 21. yüzyılda bile hala senden bahsedilirken kurulan ilk cümle Nietzsche ve Freud’u reddeden kadın oluyor. Ne büyük hakaret… Ne büyük utanç… Lakin bir de şu tarafından bakmak lazım, 16. yüzyılda yalnızca okuma yazma biliyor diye y@kılan kadınlardan sonra 19. yüzyılda yazarlık yapan kadınlara; 21. yüzyıla gelindiğinde ise böyle yorumların devam etmesi biraz da olsa normal(!) galiba? Ne dersiniz 3 yüzyılda bir birazcık daha(!) insanlaşıyor muyuz acaba? Bu yazı kitap incelemesinden çok sosyolojik bir eleştiri oldu. ~Kitaba gelirsek~ Kitap, kendi bulunduğu dönemde kadınların üniversite eğitimi almasının aşırılık olarak görüldüğü bir kadının yaşamından birkaç kesit içeriyor. Tabii bu kesitlerin kritik noktası ise, kadının psikanalist olan arkadaşı. Fakat söz konusu kadınlar olduğunda basit nitelikte; sabit ve manasız düşüncelere sahip olan “erkek” bir arkadaşı. Baş karakter olan Feniçka’nın hayatında gerçekleşen ve bir kadın olarak kendince yorumladığı olaylarını, biz psikanalist olan Max’ın gözünden izliyoruz. Max başta da söylediğim gibi kadınlar hakkında (şuanda da birçok erk*ğin de olduğu gibi) sığ fikirlere ve saçma önyargılara sahip. Yalnızca kitap üzerinde bir eleştiride bulunursam eğer, sonunun böyle bitmesi kitabın genel çerçevesi ve çizdiği imaja uymamış diye düşünüyorum. Fenya’nın duruşunu ve başkaldırısını çok daha net bir şekilde hissetmek isterdim ben. Böyle gizli kapılar ardından değil. Fakat bu belki de benim 21. yüzyılda yaptığım bir eleştiri olduğu için pek de doğru olmayan bir eleştiri olabilir. Belki de Fenya’nın bu gizli kapılar ardından çizdiği sınır bile o dönemde çok çarpıcı bir eylem anlamına geliyor olabilir… Ufak bir tavsiye, eğer böyle içerikler okumaktan hoşnutsanız, Feniçka başlangıç için harika bir kitap. Dili çok akıcı, ifadeler net. Kafa karışıklığına sebep verecek durumlar yok. Ben önce Sylvia Plath ’in Sırça Fanus’unu sonra Feniçka’yı okuduğum için keşke sıralamada yerlerini değiştirseydim dedim kendi kendime. Mutlu okumalar… Ufak bir minnettarlık notu; bu kitabı bana önerip aynı zamanda hediye eden güzel arkadaşım Rana’ya çok teşekkür ediyorum. Masalarımızdan ve çantalarımızdan kitaplarımızın eksik olmayacağı bir hayatımız olsun ikimizin de…🩷
Alıntı
FeniçkaLou Andreas-Salomé · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20169,5bin okunma
rica ederimm ve yorumunu çok çok beğendim 🤎
🩵
Spatium Veneficus
Karşındaki insan eşin olsun istiyorsan bu ikiniz için de çok mühim bir karar olacaktır. Düzgünce neden eşin olmasını istediğini ona açıklarsın, sonra da ona teklifini sunarsın, belki kabul eder belki de senin gibi düşünmediği ya da sadece istemediği için reddeder. Kimse kimsenin evlilik teklifini hazır olda beklemiyor ki arkadaş.
Spatium Veneficus
En çok korktuğum şey de kalabalıkta, hiçbir şey konuşulmadan duyuru yapar gibi lütfedercesine benimle evlenir misin sözcüklerini duymak galiba. Neden bu eylemi gerçekleştirme kararı böyle saçma bir şekilde alınıyor hala?