Yine sosyal medyada sıkça karşıma çıkan bir kitap olan Songül Ünsal’ın “Günaydınsızım” adlı eserini büyük bir merakla okumaya başladım. Ancak kitabı bitirdiğimde, beklentimin oldukça altında kaldığını söyleyebilirim.
Kitap genel olarak sürekli kendini tekrar eden bir yapıya sahip. Kurgu anlamında zayıf, hatta yer yer kurgu hissi hiç yok gibi. Bu yüzden kitap bana tam olarak ne anlatmak istediğini geçiremedi. Bazen bir roman gibi, bazen bir motivasyon kitabı gibi ilerliyor ama ikisi arasında da net bir çizgi kuramıyor.
Açıkçası bu kitabın 14-16 yaş aralığındaki genç okurlara daha uygun olduğunu düşünüyorum. Belki yaş sınırlaması yapmak doğru değildir ama bazı kitaplar gerçekten belli bir yaş düzeyine hitap ediyor — bu da onlardan biri.
Yazarın diline gelecek olursak, anlatım açısından büyük bir sorun yok; ancak içerik açısından oldukça zayıf. Okurken sık sık aynı düşüncelerin tekrarlandığını hissettim. Hatta yer yer, yazarın “sayfa dolsun” diye yazmış olabileceği izlenimine kapıldım. Bu durum kitabın akışını olumsuz etkiliyor ve okuma motivasyonunu düşürüyor.
Sonuç olarak, “Günaydınsızım” benim için beklentimi karşılamayan, ilerledikçe bitmesini beklediğim bir eser oldu. Yine de daha genç yaşta olan okurlar için ilham verici veya duygusal anlamda etkileyici bulunabilir. Ancak edebi yönden güçlü bir kitap olduğunu söylemek zor.