2018 11. kitabı
Uzun süredir aklımda ve kitaplığımda bulunan bu güzel kitaba artık okumam gerek diyerekten dün başlamış bulundum. Dili o kadar akıcı ki günümüz şartlarında sürükleyici sayılmamasına rağmen başladığınızda elinizden bırakmanız bir hayli zor. Konusundan biraz bahsedecek olursak George ve Lennie adında iki arkadaşın para biriktirip çiftlik kurma hayalleriyle bir yerde çalışmasını ve etraflarında gelişen olayları anlatıyor. Birbirlerinden tamamlayan 2 yap-boz parçası gibiler aslında, George zeki ve kurnaz Lennie ise saf ve güçlü. Malumunuz bu ikilinin başı Lennie karakteri yüzünden beladan kurtulmuyor. Yazıldığı dönemin şartlarını,toplum eleştirisine bol bol yer vererek anlatıyor kitap, herkesin sıradan hayalleri var, herkes çıkar ilişkisi içinde yaşayıp gidiyor (sadece yazıldığı dönemi anlatmakla kalmıyor mu yoksa??). Sonunda ise içinizde bir burukluk bırakıp size veda ediyor.Bu burukluğun sebebi belki de yıllar önce bir çiftlikte geçmesine rağmen insan tiplemelerinin hala aynı olmasından ve kendimizden parçalar bulmamızdandır,ne dersiniz?
Fareler ve İnsanlarJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 2023211,7bin okunma