2025 25. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2025 16:11
Merhaba Jane Austen’ın Gurur ve Önyargı kitabını okumuştum. Kitabı ve yazarın kalemini çok sevince diğer kitapları da ilgimi çekti. Emma kitabını da severek okudum. Emma zengin ve soylu bir ailenin iki kızından biridir. Annesinin küçük yaşta kaybetmiştir. Ablası evlenip gidince küçük bir kasabada babası ve hem mürebbiyesi hem de en yakın arkadaşı olan Miss Taylor ile yaşamaktadır. Babası hastalık takıntısı olan çok tatlı biridir. Babasıyla olan baba-kız ilişkisi çok güzeldi. Babasının takıntılı halleri çok komikti. Mürebbiyesi olan Miss Taylor’unda evlenmesi ile Emma yalnız kalır. Emma zeki ,güzel ve yetenekli bir kızıdır ama burnu havada her şeyi ben bilirim havasında olması ile kendini çöpçatanlık yaparak oyalamaya başlar. Kitabın başlarında Emma’nın her şeye karışması her konuda kendinden son derece emin halleri beni gıcık etmişti. Ama kitap ilerledikçe hatalarının farkına varması çok güzeldi. Mr.Knightley ile tartışmaları her konuda onunla zıtlaşması ama bunu komik bir şekilde yapmaları çok güzeldi. Mr. Knightley Emma’ya olan sevgisi ve onun hep iyiliğini düşünmesi okurken hep gülümsetti. Kitap Emma’nın hikayesi üzerinden dönemin şartlarını, sınıf ayrımını ve insan ilişkilerini de çok güzel anlatmıştı. O dönemde insanların birbirine verdiği önem ve mektuplara verdiği değerler çok güzeldi. Mektup konusunda o kadar güzel detaylar vardı ki mektubun kısalığı uzunluğu ve kişilerin adının geçmesi çok değerli bulunuyordu. Mektup gelmesi çok önemliydi. İnsan ilişkileri çok güzel anlatılmıştı. Kitabın Emma ismiyle filmi var. Filmi kitabı okuduktan sonra izledim. Filmde konuyu güzel işlemişlerdi ama Emma ve Mr.Knightley karakterli bana uyumlu gelmedi hele Mr.Knightley karakterini hiç sevmedim kafamdaki Mr. Knightley o değildi yani Emma da öyle uyumlu değillerdi. Ama tam tersi diğer karakterler çok güzeldi bence kitaba göre çok uyumluydu. Kitap çok güzeldi Jane Austen seven o dönemi seven herkese tavsiye ederim.
EmmaJane Austen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202514,2bin okunma