Çevirmen:
Hamdi Koç
Editör:
Deniz Resul

"Bu hikâyede yanan Harriet oldu."
2021 58. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2021 14:22
Jane Austen’dan ilk okuduğum kitap Gurur ve Önyargı’ydı. (Aşk ve Gurur) Bundan birkaç sene önce okumuştum ve çok da beğenmemiştim. İnsanların o kitabı çok abartığını düşünüyorum. Dizilerde, filmlerde
2024 61. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2024 18:11
EMMA-JANE AUSTEN,500 sayfa Jane Austen’dan okuduğum ilk roman olan Emma,akıcı,dili ağır olmayan,sıkılmadan okunan,çevirisi çok güzel yapılmış (T.İş Bankası Yayınları ) bir klasik
2026 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2026 16:19
2025’in son haftasında başlayıp 2026’da bitirdiğim ilk kitap ve 2026’nın ilk incelemesi. Jane Austen’ın Emma’sı, sadece bir aşk romanı değil, insanın kendi yanılgılarıyla yüzleşmesini anlatan güçlü bir büyüme hikâyesi. Dışarıdan bakıldığında zeki, özgüvenli ve ayrıcalıklı görünen Emma Woodhouse’un, insanların hayatına müdahale ettikçe ne kadar çok hata yaptığını ve bu hataların ona nasıl olgunluk kazandırdığını roman ilerledikçe daha net görüyoruz. Austen’in karakterleri yargılamak yerine, onların kendilerini yavaş yavaş açığa çıkarmasına izin veriyor. Emma’nın kibirle masumiyet arasındaki salınımı, Mr. Knightley’in dengeli ve eleştirel bakışıyla birlikte okurun zihninde yerini buluyor. Özellikle sınıf farkı, toplumsal statü ve iyi niyetli ama yanlış yönlendirilmiş davranışların sonuçları, romanın temel damarını oluşturuyor. Bu kitapta en çok hoşuma giden şey; Austen, Emma’yı kusursuz bir kahraman olarak değil; hatalarıyla, kör noktalarıyla ve duygusal büyümesiyle anlatıyor. Böylece Emma, klasik bir karakter olmaktan çıkıp oldukça insani ve yakın bir figüre dönüşüyor. Emma, temposu ağır ilerleyen ama karakter derinliğiyle okurundan sabır isteyen bir eser. Roman bittiğinde geriye sadece bir aşk hikâyesi değil insanın kendini tanıma serüveni kalıyor.
·516 syf.·
2023 51. kitabı
Kitaba başlarken adından da anlaşılacağı üzerine bol bol Emma hakkında şeyler okuyacağımı düşünerek başladım. İlk sayfalar karakterleri tanımak, Emma'nın evlilik hakkındaki düşüncelerini
2025 27. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2025 21:03
Daha önce Jane Austen’in Gurur ve Önyargı eserini okumuş biri olarak Emma’yı konusu bakımından çok daha zayıf buldum. Emma’nın herkesin hayatına burnunu sokması, doğrusunu ben bilirim havaları beni gıcık etti desem yeridir. Olan Harriet’a oldu. Başından beri saçma sapan fikirleri ile kızı sürekli zor durumda bıraktı, sözde iyiliğini isterken olmayan şeyler için kızı heveslendirip heveslendirip hayal kırıklığına uğrattı, sonra da evlenip Harriet’ı hayatından çıkardı. Sebebi de sahip oldukları statü farkı. Sinir olmamak elde değil gerçekten. Bir karakter gelişimi kitabı olarak görülse de ben Emma’nın çok gelişim gösterdiğini düşünmüyorum. Evet bazı yaşanan olaylardan sonra hatasını kabul etti ama yanlışlar yapmaya da devam etti. Bence hala bir yerlerde şımarıkça davranmaya ve insaları sahip oldukları konuma göre yargılamaya devam ediyordur.
Emma
2025 54. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2025 11:06
Kitap, dünyayı olduğu gibi değil, olduğumuz gibi gördüğümüz fikrini ustaca yakalıyor. Emma kelimenin tam anlamıyla her konuda yanılıyor: Arkadaşlarının duygularını yanlış okuyor, hayranlarının niyetlerini yanlış değerlendiriyor ve kendi en derin arzularını inatla görmezden geliyor. Bu, gururun mutluluğunuzu neredeyse nasıl mahvedebileceği ve önemli bir hayat dersinin her zaman acı ama iyileştirici bir hayal kırıklığıyla nasıl birlikte gelebileceği hakkında bir hikâye. Kitap, parlak mizah, mükemmel diyaloglar ve insan doğasının incelikli bir analiziyle dolu. Emma, ​​sizi güldüren, empati kurmanızı sağlayan ve en önemlisi asil bir kalbin ve keskin bir zihnin sonunda nasıl bir araya geldiğine tanıklık etmenizi sağlayan bir başyapıt.
2021 10. kitabı
Emma o kadar gerçek bir karakter ki insan hayretle okuyor. Jane Austen gerçekten döneminin kadınlarını, toplumun o dönemde kadınlara bakışını ve toplumsal yapıyı, sınıf anlayışını çok güzel bir şekilde harmanlıyor eserlerinde. Evet o dönemin anlayışı çok hoşuma gitmiyor kitapta ama bu yazarın esere yansıtma konusundaki mükemmelliğini görmemi, görmemizi engellememeli diye düşünüyorum. Ayrıca yazar her ne kadar kadın karakterlerlerinin başarısını evliliğe bağlasa da -ki yine düşünüleceği gibi bu yazarın yaşadığı dönemin bir özelliği, bundan etkilenmesi çok doğal- müstakbel eşlerin hep onlara hak ettikleri değeri veren karakterler olması kadının önemi konusunda çağında çok büyük bir adım olarak kabul edilebilir. Son olarak kitaplarindaki Jane karakterleri ile yazarı özdeşleştirmekten kendimi alamıyorum. Harikasın Jane Austen. Harikasın leydim:)
2025 3. kitabı
Bu kitap benim için tam bir sabır testiyle başladı ama tatlı bir gülümsemeyle bitti diyebilirim. İlk 350 sayfada gerçekten çok zorlandım; olaylar bir türlü ilerlemiyor, aynı çevrede aynı konuşmalar dönüp duruyordu. Fakat son 150 sayfa sanki bambaşka bir kitaba dönüşmüş gibiydi — o kadar akıcıydı ki, başlarken “bitsin artık” dediğim kitabı sonunda “bitmesin” diyerek okudum. Emma’yı sevebildim mi emin değilim ama Mr. Knightley’nin sakinliği, olgunluğu ve aklı romanın en çekici yönlerinden biriydi. Harriet ise tamamen Emma’nın yönlendirmeleri arasında ezilen, saf ama sevilesi bir karakterdi. En keyif aldığım bölümler ise kesinlikle Mrs. Elton’a aitti. Mrs. Elton, hayatında sürekli sahnenin ortasında olmak isteyen kıskanç bir karakter. Her cümlesinde kendini parlatma isteği, her ortamda öne çıkma çabası var. Ama o parıltının altında ne bilgi, ne derinlik, ne incelik var; sadece gösterişe sığınan bir eziklik. Kendini yüceltmeye çalışırken sınırlı kültürünü ve yüzeysel karakterini ele veriyor. En ufak iltifatı bile büyük bir onay olarak görüp herkese duyurmaya çalışıyor. Kıskanç ama bunu gizleyebileceğini sanıyor; oysa her cümlesinden gizleyebildiğini sandığı kıskançlık sızıyor. Gerçek hayatta da birebir tanıdığım birini anımsattığından, “ah evet, ben bunu bir yerden tanıyorum,” diyerek ve basitliğine kahkahalar atarak okudum. Uzuuuuun uzun Miss Bates diyaloglarını okumaktan daha keyifliydi en azından.
2021 634. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2021 19:31
19. yüzyıl İngiltere'sinde taşradaki küçük bir kasabada geçer olaylar. Romanın başkişisi Emma, çevresindeki bekar erkek ve kadınlara çöpçatanlık yapma derdinde, toy bir kızdır. İnsanların ilişkilerini doğru yorumlamayı beceremeyen Emma, birbiri ardınca yanlış kararlar alarak hem kendisini hem de aslında çok sevdiği dostlarını zor durumda bırakır. "Davul bile dengi dengine çalar." atasözünü teyid eden bir kurgu vardı romanda. Sosyal statünün evliliğin en belirleyici koşulu sayıldığı toplumda Emma da buna uygun davranır. Emma; kibirli, etiketlere önem veren bir kişilik olarak başlarda bana çok itici bir karakter olarak göründü. Elbette Emma, zaman içinde yakın dostu Mr. Knightly sayesinde kişiliğindeki bu sivri uçları törpülemeyi ve daha mütevazi bir insan olmayı da öğrenir Gurur ve Önyargı kadar beğenmesem de yine de keyifle okunacak bir kitaptı.
2021 69. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2021 04:30
Yaklaşık iki haftada zar zor bitirdim ve sonu bile geçen zamanıma üzülmeme engel olamadı. Daha önce Gurur ve Önyargı okuduğum için ister istemez karşılaştırdım. Gurur ve Önyargı’nın ikinci yarısı

Jane AustenYazar · 31 kitap
Jane Austen (16 Aralık 1775 - 18 Temmuz 1817) 19. yüzyılda yaşamış İngiliz roman yazarı. Steventon, Hampshire'da 1775'de doğan Jane Austen; 1783'te Oxford'da bir akrabası sayesinde okumuş; eğitimine Southampton'da devam etmiş; en sonunda da kadınlar için bir okul olan Reading, Berkshire'da Abbey okulunda okumuştur. Roman yazmaya 1789'da başlar, 1802'de kendi tanımıyla büyük ve garip biri tarafından (Mr. Wisley) evlenme teklifi alsa da kabul etmez. İkilinin yaşadığı ilişki Aşkın Kitabı (Becoming Jane) adlı filmde işlenmiştir. Babasının 1805'de ölmesinden sonra Southmpton'a taşınır. 1809'da Chawton'a zengin kardeşinin yanına taşınır, ve günümüzde bu ev bir müze ve turistler için popüler bir yer haline gelir Jane Austen, dünyanın en ünlü yazarlarından biridir. Yaşadığı döneme ilişkin tasvirleri ve kahramanlarının karakterleri romanlarının klasikler arasında yer almasını sağlamıştır. Jane Austen bir köy papazının yedinci çocuğuydu. Babası tarafından eğitilmişti. O dönemdeki kadınlardan daha iyi bir eğitim aldığı için şanslıydı. Ebeveyni, çocukların hayal gücüne dayalı oyunlarını cesaretlendirdi. Papaz evinin ahırını, yaz tatillerinde ailelerin oyunlar sahneye koyabileceği küçük bir tiyatroya çevirdiler. Austen, 12 yaşına geldiğinde kendi hikayelerini yazıyordu; fakat ilk romanının yayımlanması için yaklaşık 25 yıl daha geçmesi gerekecekti. Austen'in romanları, günümüzde oldukça popülerdir. İnsanların zaaflarını esprili bir anlayış ve zarif bir mizahla eserlerinde işlemiştir. Romanlarının başkahramanlarının hepsi kadındır ve romanlarının hepsi de mutlu bir evlilikle sona ermiştir. İlk olarak Aşk ve Yaşam(1811) adlı kitabı basıldı. Bunu Gurur ve Önyargı (1813), Mansfield Parkı(1814) ve Emma (1816) takip etmiştir. Northanger Manastırı ve İkna romanlarının her ikisi de Austen'in ölümünden sonra 1818'de basılmıştır. Bütün bu romanlar anonim olarak yayımlanmıştır. Austen, hiç evlilik yapmamış, bunun yerine romanlarının birçok bölümünün geçtiği Bath dahil birkaç yerde ailesiyle birlikte yaşamıştır. Austen, 1816'nın başlarında kendini iyi hissetmemeye başladı, ancak uyarı işaretlerini görmezden geldi. Mayıs 1817'de aile, Austen'in hastalığına çare aramak için Winchester'e taşınmış; ancak 18 Temmuz 1817'de henüz genç denebilecek bir yaşta ölmüştür. Cenazesi Winchester Katedrali'ne gömülmüştür. Jane Austen'in tüm romanları, televizyon veya sinemaya uyarlanmış, en başarılı 3 romanı film yapılmıştır. Bunlar: Aşk ve Yaşam(1995), Emma ve İkna(her ikisi de 1996'da gösterime girdi.) Gurur ve Önyargı 1995'te çok başarılı bir televizyon dizisi oldu. Romanları - Sense and Sensibility (Sağduyu ve Duyarlılık), 1811 - Pride and Prejudice (Gurur ve Önyargı), 1813 - Mansfield Park (Mansfield Parkı), 1814 - Emma (Emma), 1815 Ölümünden Sonra Yayımlananlar - Northanger Abbey (Northanger Manastırı), 1818 - Persuasion (İkna), 1818 - The Watsons (Watson Ailesi), 1892