2025 84. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2025 23:31
Anavatandaki “Keşke”lerden, Yavru Vatandaki “Belki”lere Uzanan Zorlu, Onurlu ve Umut Dolu Bir Yolculuk Bir İngiliz kadın Sarah, bir Kıbrıs Türkü Sevgi ve bir anavatandan gelen mücahit Yiğit’in saklı kalmışları gün yüzüne çıkarma yolculuğu… Bu kitabı okurken gözyaşlarınıza hâkim olamayacaksınız. Öncelikle bunu diyerek başlamak istiyorum. Sevgili Sema Soykan, önsözünde şöyle diyor: > “Okuyacağınız roman, gerçekleri tüm çıplaklığıyla anlatmak, milliyetçiliğimizi uyandırmak, farkındalığımızı artırmak, titizlikle incelenmiş ve tehdit edilmiş tarihsel gerçekleri hafızamıza kaydedebilmemiz için yazıldı.” Kitabın her cümlesi alıntı niteliğinde, her cümlesi ders niteliğinde. İyi ki yazılmış ve iyi ki okumuşum… Ama keşke Kıbrıs’ta yaşanan vahşet yaşanmasaydı da biz, o yüreği vatan aşkıyla çarpan insanları bambaşka olaylarla anıyor olsaydık. Kitabımız, bir kadının kalbine gömemediği aşkı için İngiltere’den Kıbrıs’a uzanan yolculuğunu anlatıyor. Film çekme bahanesiyle Sevgi ve Yiğit’i yanına alarak aşkını ve geride bıraktıklarını arayan bu kadın, sonunda büyük sırlar ve gün yüzüne çıkmamış gerçeklerle karşılaşıyor. Roman; 1958, 1964 ve 1974 yılları arasında Kıbrıs’ta Türklerin yaşadığı soykırımları, gördükleri işkenceleri, 1974 Barış Harekâtı’nı, Kanlı Noel’i, EOKA terörünü ve daha birçok acı olayı ele alıyor. Cengiz Topel, Erdoğan Rıfat,Süleyman Uluçamgil, Gülten Tilki Keser, Binbaşı Nihat İlhan ve ailesi, Binbaşı Fehmi Ercan,Zuhal Abla, Ahmet Saravi, eşi Deniz, Matematikçi Osman Nuri, Öğretmen Belgin Hanım, oğlu Doktor Sarp, Terzi Süha, Sümer Öğretmen, Tomris Hanım, Zeynep Öğretmen, kahraman şehit Murat Çavuş, Elena, Ebe Halime, oğlu Samet ve daha niceleri… Bunlar yalnızca kitapta geçen birkaç isim. Her biri, vatanı için yüreğini ortaya koymuş, canını vermiş kahramanlar. > “Kahramanlarını unutan, şehitlerine değer vermeyen milletler; susuzluktan kökleri kuruyan ağaçlar gibi yok olmaya mahkûmdur.” Vatan sağ olsun. Kesinlikle okunması gereken bir kitap. Ben gönülden tavsiye ediyorum: Okuyun, okutun.
BelkiSema Soykan · Doğan Kitap · 2025589 okunma