Beyaz Zambaklar Ülkesinde - Hakkında
2025 30. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2025 19:18
Grigory Petrov'un Beyaz Zambaklar Ülkesi, insanlık tarihinin en büyük kültürel devrimlerinden birini anlatan, aynı zamanda bir halkın kalkınma mücadelesini ve bu mücadeledeki bireysel sorumlulukları gözler önüne seren derin bir yapıt olarak öne çıkar. Kitap, halkların eğitimle, bilinçlenmeyle ve en önemlisi içsel bir devrimle nasıl ilerleyebileceğini anlatan bir rehber gibi okunabilir. Grigory Petrov, kitabında Finlandiya'nın Rusya'dan ayrılıp bağımsız bir ulus haline gelme sürecini ve bu süreçte yaşanan toplumsal, kültürel ve ahlaki dönüşümü ele alır. Petrov, Finlandiya’nın halkını cehalet ve yoksulluktan çıkarıp gelişmiş, bilinçli ve özgür bir toplum haline getiren bu değişimi bir örnek model olarak sunar. Kitapta geçen "Beyaz Zambaklar Ülkesi" ifadesi de aslında Finlandiya’nın doğasını, temizliğini ve saflığını simgeler. 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında, Finlandiya yoksul, eğitimsiz ve baskı altında bir ülkeydi. Ancak eğitim reformları, halkın bilinçlendirilmesi, kültürel seferberlik ve aydınların çabalarıyla hızlı bir kalkınma sürecine girdi. Kitapta, özellikle öğretmenler, din adamları, askerler ve aydınlar gibi toplumun her kesiminden bireylerin halkı bilinçlendirmek için gösterdiği çabalar anlatılır. Bu yönüyle, kitap sadece Finlandiya’nın tarihi değil; aynı zamanda her toplum için ilham verici bir kalkınma ve uyanış modeli olarak sunulur. Kitabın Türkiye’de bu kadar yayılmasının en büyük sebeplerinden biri, Mustafa Kemal Atatürk’ün bu esere özel bir önem vermesidir. Atatürk, eseri okumuş ve askeri okullarda okutulmasını önermiştir. Kitap, Atatürk’ün halkı bilinçlendirme, toplumu eğitme ve çağdaş uygarlık seviyesine çıkarma ideallerini birebir yansıttığı için, onun reformlarıyla da örtüşmektedir. Aynı zamanda Atatürk, bu kitabı öğretmenlere ve subaylara tavsiye etmiştir. Kitabın özellikle öğretmenler ve genç aydınlar arasında yaygınlaşması, Türkiye'de eğitimin ve bireysel sorumluluğun ön planda tutulmasına katkı sağlamıştır. “Aydın kişi sadece kendini değil, toplumunu da aydınlatmak zorundadır.” düşüncesi, Türkiye’deki erken Cumhuriyet döneminin temel ilkelerindendir ki bu kitap bunu çok güçlü bir şekilde işler. Kitabın halen güncelliğini koruduğu kanaatindeyim. Okudukça Mustafa Kemal Atatürk'ün, bu kitabın okunmasını neden tavsiye ettiğini daha iyi anladım. Eğitimciler ve yöneticiler, başucu kitabı olarak kullanabilirler. Ayrıca bu kitabı başkalarının da okuması için tavsiye edebilirler. Keyifle okumanız dileğiyle.. Beyaz Zambaklar Ülkesinde Grigory Petrov
Beyaz Zambaklar ÜlkesindeGrigory Petrov · Kaldırım Yayınları · 2018124,8bin okunma