2025 30. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2025 00:00
Öncelikle çevirmene teşekkür etmek isterim. Tabi ki göze batan birkaç yer vardı ama gerçekten çok akıcı ve hoş bir çevirisi olmuş. Bu kısım spoilersız kısım olacak. Spoilerlı kısıma uyarı koyacağım. SPOILERSIZ. Çoğu kişi ''Bu kitapta sevilecek bir karakter yoktu, Yazar zaten karakterleri sevmenizi istemiyor.'' gibisinden yorumlar yapmıştı bu nedenle ben de kitaba başlamadan önce her karakterden nefret etmeye hazırlamıştım kendimi. Ama ben June'u gerçekten sevdim ve empati yapabildim. Karakterin kendini sürekli aklamaya çalışması, kafayı sıyırması, unutulmaktan korkması, o ölüm anındaki endişe falan her şey çok gerçekçiydi. Bu çalıntı linci kısmına spoilerlı kısımda geri döneceğim. Karakterin bazen okurla konuşup bizi ikna etmeye çalışması harikaydı. SPOILERLI. Sonunu beğenemedim. Lee'nin June'u ifşa ettiği sahnede June'un rastgele bir şekilde her şeyi ortaya dökmesi saçmaydı. Keşke ya June Lee ''Seni ifşa edeceğim.'' dediğinde ya ''Sıkıntı yok, çok yakın zamanda ben bu dünyada olmayacağım.'' tarzı intihar tehditimsi bir şey söyleyip guilt-tripleyerek bir şey yapsaydı. Kitap boyunca zeki ve kriz yönetimi iyi sayılabilecek bir SOSYOPAT ana karakterden bu tarz bir şey beklemiştim. Ha bu olmasaydı da June'un o sahnede Lee'yi öldürmesini ya ada Lee'nin onu öldürmesini beklerdim. Aslında kitabın başında kıskandığı bir ''arkadaşının'' ölümüne şahit olan birinin itibarını korumak için birini öldürmesi çok iyi bir son olurdu. Açık uçlu bitmesi hoş olmadı benim için. Onun dışında aile ilişkileri, sosyal hayattan dışlanması gibi konuları daha çok okumak isterdim. Bir de Bayan Liu'nun Anne Cadı için ''Athena zaten böyle bir şey yazmazdı.'' dediği kısım hakkında bir açıklama beklerdim. Paragraf çalıntısı kısmında aklıma direkt Powerless geldi o kısımlar ve linçler o kadar gerçekçi yazılmış ki hayran kalmadan edemedim. Popüleritesini hak eden bir kitap diyebilirim. R. F. KuangR. F. Kuang
Sarı YüzR. F. Kuang · İthaki Yayınları · 202513,2bin okunma