Puan vermedi·256 syf.····Okunma: 24 Ekim 2025 02:36 Son zamanlarda ruh halime en yakın olan kitaplardan birini okuduğum için bir inceleme yazmaya karar verdim. Hem biraz kitabın içeriğinden biraz da Plath'den bahsetmek istiyorum. Hazırsak başlayalım.
Sylvia Plath’ın Sırça Fanus romanı, genç bir kadının ruhsal bunalımını, kimlik arayışını ve toplum baskısıyla çatışmasını derin bir iç sesle anlatır. Başkahraman Esther Greenwood, başarılı ve zeki olmasına rağmen içsel boşluk ve yabancılaşma duygusuyla yaşamdan kopar. Romanın sonunda, tedavi gördüğü hastaneden çıkmadan önce “nefesimi tuttum ve içeri adım attım” der; bu cümle, onun yeniden doğuş denemesi olduğu kadar, fanusun tam olarak kırılmadığını da gösterir.
“Sırça fanus”, romanın merkezindeki en güçlü semboldür. Esther’in yaşadığı depresyonu, dünyayı camın ardından izler gibi hissedişini simgeler. Nereye giderse gitsin, hep kendi zihninin havasında boğulur; bu da ruhsal sıkışmışlığın evrensel bir ifadesidir.
Ancak fanus yalnızca psikolojik değil, aynı zamanda toplumsal bir metafordur. 1950’lerin kadınlarına biçilen roller — evlilik, annelik, itaat — Esther’i daha da bunaltır. Özgür olmak ister ama toplumun görünmez camı onu çevreler.
Plath, kendi yaşam öyküsünü Esther üzerinden yeniden yazar. Bu nedenle roman, hem bireysel bir çöküşün hem de kadın kimliğinin sınırlara karşı direnişinin anlatısıdır. Sonunda fanus kalkar ama tamamen kırılmaz; tıpkı Plath’ın kısa ömründe olduğu gibi, kurtuluş umudu hep kırılgan kalır.
Roman boyunca bekâret, Esther Greenwood’un kadınlık kimliğiyle toplum arasındaki gerilimi temsil eder. O dönemde bekâret, kadının “değeri” ve “ahlakı”yla özdeşleştirilirken, erkekler için aynı ölçüt geçerli değildir. Esther bu çifte standarda öfkelidir; hem kendi arzularını bastırmak zorunda kalır hem de erkeklerin özgürlüğüne tanık olur.
Plath, bu konuyu yalnızca cinsellik üzerinden değil, kadının bedenini ve iradesini sahiplenme mücadelesi olarak işler. Esther’in bekâretini kaybetme isteği, bir başkaldırıdır — toplumsal ikiyüzlülüğe, kadın üzerinde kurulan kontrol sistemine karşı bir özgürleşme girişimidir.
Bu yönüyle Sırça Fanus, yalnızca ruhsal değil, cinsel ve toplumsal özgürlük arayışının da romanıdır.
İntihar etmiş bir insanın iç dünyasını okuyabilmenin hem derin üzüntüsünü yaşadım hem de bazen bu düşünceye sahip olduğum için de kendimden utandım. Neyse okuyun güzel kitaptır...