Kadının Mülksüzleştirilmesi Üzerine
2025 68. kitabı
Pat Brewer’ın Kadının Mülksüzleştirilmesi adlı kitabı, kadınların tarih boyunca toplumsal, ekonomik ve siyasal olarak nasıl güçten ve mülkiyetten dışlandıklarını Marksist bir bakışla inceler. Brewer, kadınların ezilmişliğini biyolojik ya da doğal bir olgu olarak değil, toplumsal üretim biçimlerinin dönüşümüyle ortaya çıkan tarihsel bir süreç olarak yorumlar. Ona göre kadınların toplumsal konumu, özel mülkiyetin ve sınıflı toplumun doğuşuyla birlikte köklü biçimde değişmiş, böylece “kadının mülksüzleştirilmesi” hem ekonomik hem de sembolik bir nitelik kazanmıştır. Yazar, Friedrich Engels’in Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni eserine dayanarak, tarih öncesi toplumlarda kadınların üretim ve karar mekanizmalarında etkin bir rol oynadıklarını, ancak mülkiyetin erkekler üzerinden tanımlanmaya başlamasıyla bu konumlarını yitirdiklerini savunur. Brewer, antropolojik ve arkeolojik bulgularla desteklediği bu tezinde, kadınların ikinci plana itilmesinin doğa yasası değil, tarihsel bir kırılmanın sonucu olduğunu vurgular. Bu dönüşüm, üretim araçlarının erkek egemenliğine geçmesiyle birlikte kadının hem ekonomik hem de toplumsal olarak bağımlı hale gelmesine yol açmıştır. Kitap yalnızca tarihsel bir çözümleme sunmakla kalmaz, modern kapitalist toplumun da bu mülksüzleştirmeyi yeniden ürettiğini ileri sürer. Brewer’a göre kapitalizm, kadın emeğini görünmez kılarak veya değersizleştirerek sürdürülür; ev içi ücretsiz emek ve düşük ücretli işlerde yoğunlaşan kadınlar, sistemin devamlılığı için vazgeçilmez ama ikincil bir konuma itilmiştir. Bu nedenle yazar, kadınların kurtuluşunun bireysel reformlarla değil, üretim ilişkilerinin köklü bir dönüşümüyle mümkün olabileceğini savunur. Brewer’ın yaklaşımı, feminizmi sınıf mücadelesiyle birleştiren özgün bir çizgiye sahiptir. Kadınların kurtuluşunu yalnızca erkek egemenliğine değil, aynı zamanda kapitalist üretim biçimine karşı kolektif bir mücadeleye bağlar. Bu yönüyle kitap, feminist teorinin Marksist damarını güçlendiren önemli bir katkı olarak öne çıkar. Ancak Brewer’ın ekonomik yapıya ağırlık veren yaklaşımı, kültürel veya psikolojik boyutları geri planda bıraktığı için bazı eleştiriler de almıştır. Sonuç olarak Kadının Mülksüzleştirilmesi, kadınların ezilmişliğini tarihsel ve toplumsal koşullar içinde anlamaya çalışan etkileyici bir eserdir. Brewer, kadınların mevcut konumunun değiştirilemez olmadığını, aksine üretim ilişkilerinin dönüştürülmesiyle yeniden tanımlanabileceğini ileri sürer. Kısa fakat yoğun bir kitap olan bu çalışma, toplumsal cinsiyet eşitliğini ekonomik temelleriyle birlikte düşünmek isteyenler için güçlü bir teorik zemin sunar.
Kadının MülksüzleştirilmesiPat Brewer · Sümer Yayıncılık · 20253 okunma