Beş kitaplık Argos’taki Kanopus Arşivleri serisinin ilk kitabından bahsetmek istiyorum. Kitap çok büyük bir dünya tarihini kapsıyor ve oldukça donanımlı bir çalışma olmuş. İnançlar sistemine bir bakıştan evrime, savaşlardan kıtlıklara kadar bir çok konuyu barındırıyor. Aslında gezegenimize dair bir koruma mücadelesini anlatan roman, bilim kurgu tarafının yanında insanlığın geçmişine ve geleceğine dair tahminlerde bulunuyor. Yazarın hayal gücünü büyük bir merakla okudum. Öncesinde başka kitaplarını okuyup çok sevmiştim. Dolayısıyla kitabının kapağını aralarken içimde aynı heyecanı hissettim.
Savaş, kıtlık, inanç ve aslında insanlık tarihi bir mücadelede kırık ve kırılmış bir geçmişin içinde ilerlediği için belki de kitabın ismi ile yaşadığımız dünyayı çok bağdaştırdım.
Ahh Şikeste… zavallı dünyamız neler çekti bunca yıl. Felaketlerle dolu bir yaşam alanı içinde kargaşalar, dönüşümler, yıkımlar, kayıplarla dolu ama bunun yanında mecbur bırakılan mutluluklarında olduğu çünkü aksi taktirde devam edebilmenmenin imkansız olduğu bir yer bizim dünyamız. Korunmaya muhtaç tarafı ile kitabın zeminini oluşturan ana konunun altında sayısız başlık açılabilir. Kitap bu anlamda okuyucuya müthiş bir donanım bırakıyor.
Her insanın yaşadığı coğrafyadaki kültür birikimine, zeka düzeyine ya da dünyayı algılama şekline göre yaşamla ilgili bir fikir sahibidir. Ben böyle kitapları okurken konuyla ilgili farklı pencerelerin manzarasını izlemeyi seviyorum. Çünkü sizin belki de bilmediğiniz başka bir şey anlatıyor. Dolayısıyla kitabın kapağını kapattıktan sonra yaşam üzerindeki neredeyse her kavram üzerinde mutlaka fikirleriniz değişecektir. Bu kitabın da okuyucu üzerinde bence böyle bir etkisi oluyor.
Bilim kurgu bir romanın içerisinde dünya tarihine uzanmak ve gelecekle ilgili tahminlerde bulunmak bazı kitapları okuduktan sonra kaçınılmaz oluyor. Nasıl bir dünyanın geçmişinden geldik, bugünlerde neler oluyor ve belki de insan zihnini kurcalayan o soru gelecekte neler olacak gibi cümleler aklınızda dönüp dolaşacak eminim.
Kitabın nesnelliği yanında öznel tarafı ile kendinizi başbaşa bulacaksınız. Sanki birileri bizi yukarıdan izleyip insanlık tarihinin belgelerini yazmış gibi hissetmek de kitaba dahil diye düşünüyorum.