Argos’taki Kanopus Arşivleri 1

Şikeste

Doris Lessing
8/10
26 Kişi
54
Okunma
21
Beğeni
4.813
Görüntülenme
“Bir bireye öleceği söylenebilir, o da bu gerçeği kabullenir; çünkü ait olduğu tür, yaşamaya devam edecektir. Çocukları saçma sapan ve gelişigüzel bir biçimde ölecektir belki ama türü yaşamaya devam edecektir. Fakat koskoca bir türün, büyük bir ırkın yok olması veya çarpıcı ölçüde değişmesi… Hayır, bu kavranamaz; en derin benlik bile, tamamen köklü bir değişiklik geçirmeden bu gerçeği kabul edemez.” 2007 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İngiliz yazar Doris Lessing’in bilimkurgu türünde yazdığı, her biri bağımsız olarak okunabilen beş ciltlik Argos’taki Kanopus Arşivleri Delidolu Yayınları etiketiyle kitapseverlerle buluşuyor. Serinin ilk halkası olan Şikeste, Kanopus adlı güçlü ve ileri bir galaktik imparatorluğun uzaylı elçilerinin Şikeste gezegenine, yani Dünya’ya yaptıkları ziyaretlerden aktardıkları raporlardan oluşuyor. Şikeste gezegeninde organik yaşamın doğuşundan insanın ortaya çıkışına kadar tüm süreci gözlemleyen ve müdahalelerde bulunan elçiler, gezegeni, Puttiora adlı dejenere bir imparatorluğun Şammat adlı kötü niyetli gezegeninden korumaya çalışırlar. Böylece Şikeste, Kanopus ve Şammat’ın, iyiyle kötünün mücadelesinin bir arenasına dönüşür… Lessing’e özgü politik taşlamalar da içeren Şikeste’de, evrimden dinler tarihine, büyük savaşlardan büyük kıtlıklara, dünya tarihi mercek altına alınıyor. Her yönüyle bilimkurgu türünün kilometre taşlarından biri sayılan bu çarpıcı kitap, aynı zamanda insanlığın yakın geçmişine ve geleceğine karamsar ama bir o kadar da öngörülü bir bakış sunuyor. Niran Elçi tarafından Türkçeleştirilen bu başyapıt, çağımızın en önemli yazarlarından Doris Lessing’in gezegenimize ve insanlığa dair bir çığlığı. “Bu kitap ölümsüz bir mücevher.” Ursula K. Le Guin “Müthiş bir hayal gücü.” Gore Vidal
560 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Aralık 1999
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Müthiş giriş…sıradan bitiriş.
560 syf.
7/10 puan verdi
Çok çok çok iyi başladı ve gelişime doğru çok çok iyi ilerledi çok iyi gelişti…iyi bir sonu vardı. Tamamen okuma hissiyatına dayalı olan incelemem aynen bu şekilde. Konu süper, işleme harika ama kalem, sanki potansiyel var ama tam ortaya çıkamamışçasına çalışmış.
Doris Lessing
Doris Lessing
bana hitap ettiğini söyleyemeyeceğim fakat düşünce yapısı ve aktarımı gayet iyi. Bir de ben DeliDolu baskısını okudum…kimi puntolar, burasını okurken zorlan gibi yazılmış…eğer amaç o ise çok başarılı olmuşlar. Zaten daha ince karakter boş sayfa oluyor.
Şikeste
ŞikesteDoris Lessing · Deli Dolu Yayınları · 201754 okunma
469 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Edebiyatın zirvelerinden biri. Doris Lessing hakkında zaten fazla bir şey söylemeye gerek yok. Kitapta tamamen fantastik bir bilim kurgu evreni anlatsa da aslında insanlığın bütün küçük ve büyük sorunları ele alınmış ve büyüleyici bir şekilde aktarılmış. Bu seriyi okuyup da etkilenmediğini söyleyebilecek bir insan olduğuna inanmıyorum.
Şikasta
ŞikastaDoris Lessing · Çivi Yazıları Yayınevi · 199954 okunma
560 syf.
4/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Bazen bir konuya o kadar hakim olsanız da onu başka birine anlatmak sizin için oldukça zordur. Akiba bu kitaplardan biriydi. Yazarın hayalgücünü yakalamak ve ne dediğini anlamak için uğraş vermiştim. Çünkü yazar olayı çözmüştü çoktan, bizim de çözdüğümüzü sanıyordu. Şikeste de onlardan biri oldu. Bir tarih kitabı gibi. Farklı bir uygarlığın, dünya tarihinin kesitlerinde tuttukları arşiv kayıtlarını okudum. Çoğu zaman gene anlamak için uğraş verdim. Yazar olayı çözmüştü, bilgisi kaleminden hızlı akıyordu. Birçok yerde olayı çözebilmek için uğraş verdim. Kaynak kitap okuyor gibi. Bakıldığında yazılması oldukça imkansız görünen ama okurken pek zevk almadığım bir kitap oldu.
Şikeste
ŞikesteDoris Lessing · Deli Dolu Yayınları · 201754 okunma
560 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
92 günde okudu
Gerçekten önemli şeyler anlatıyor eğer çabalarsanız anlarsınız. Gerçekten merak uyandırıcı ama anlamaya çalışırsanız. Yazarın Nobel ödülünü hak ediyor oluşu bir gerçek. Kitabın zor olduğunu da kabul etmek gerek. Yine de devamını okuyacağım. Kesinlikle alışkanlık yapıyor ve merak uyandırıyor. Tavsiye ederim.
Şikeste
ŞikesteDoris Lessing · Deli Dolu Yayınları · 201754 okunma
560 syf.
·
Puan vermedi
Boşluktaki küçük , güzel, mavi noktanın hikayesi. Kanopus galaktik imparatorluğun Şikeste adlı gariban gezegeni koruyup kollarken oradaki canlı ırkların yaşadığı değişimlerin , geçirdikleri maceraların kayıtları. Doris Lessing arşiv marşiv derken tüm dünya tarihini elden geçirmiş “politik bilimkurgu” türüne de şahane bir imza atmış (tuğla gibi beş kitaptan oluşan serinin ilki, biryerden başlamak lazım) #dorislessing #şikeste #argostakikanopusarşivleri
Şikeste
ŞikesteDoris Lessing · Deli Dolu Yayınları · 201754 okunma

Yazar Hakkında

Doris Lessing
Doris LessingYazar · 34 kitap
1919’da, babasının İngiliz subayı olarak İran’da görev yaptığı sırada Kirmanşah’ta doğdu. 1949’da İngiltere’ye yerleşti. Yayımlanan ilk kitabı Türkü Söylüyor Otlar, Rodezya’yı anlatıyordu. Başyapıtlarından sayılan ve en çok okunan romanı olan Altın Defter’de, yaşadığı çağla uzlaşmaya çalışan bir kadın yazarı konu aldı. Şiddetin Çocukları adlı yarı özyaşamöyküsel roman dizisi yayımlandı. Hayatta Kalma Güncesi, bir fantezi niteliğindeydi. Lessing, aralarında Evlenmeyen Adamın Hikâyesi’nin de bulunduğu birkaç öykü kitabı yayımladı. Argos’taki Kanopus Arşivleri adlı beş romanlık dizisiyle bilimkurgu türüne yöneldi. İyi Bir Komşunun Günlüğü ve Yaşlılar Yapabilselerdi adlı romanlarında, tanınmamış yazarların sorunlarını gözler önüne sermek için Jane Somers takma adını kullandı. 1985’te, Londra’daki bir grup devrimciyi anlattığı Terörist yayımlandı. Bunu bir dehşet öyküsü olan Beşinci Çocuk izledi. Özyaşamöyküsünün özellikle ilk cildi Derimin Altında büyük övgüyle karşılandı. Son romanı Yarık, 2007’de yayımlandı ve aynı yıl Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. 2013’te Londra’da öldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.